Netanyahu a egalat recordul lui Churchill. La al treilea discurs în Congres, a vorbit despre Iran și Statul Islamic

Data publicării:
neanyahu in congres - getty 1

„Ştiu că discursul meu a fost subiectul unei mari controverse. Regret nespus faptul că unii au perceput prezenţa mea aici drept o acţiune politică. Aceasta nu a fost intenţia mea, niciodată. Vreau să vă mulţumesc, democraţi şi republicani, pentru sprijinul comun pentru Israel, an după an, deceniu după deceniu”, a declarat premierul israelian în Congres.

Mai mult, el a salutat sprijinul acordat Israelului de către preşedinţii americani, de la Harry Truman până la Barack Obama. A subliniat în special rolul lui Barack Obama.

Ce le-a spus Netanyahu congresmenilor americani

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a insistat, în Congresul SUA, că, deşi grupul terorist sunnit Stat Islamic este duşmanul Iranului şiit, ambele entităţi rămân inamici ai statului israelian.

„Iranul şi grupul terorist Stat Islamic sunt în competiţie pentru coroana islamului militant radical. Unii se numesc Republica Islamică. Ceilalţi îşi spun Statul Islamic. Ambele entităţi vor să instaureze un imperiu islamist, iniţial în Orientul Mijlociu, apoi în întreaga lume. Doar că au disensiuni între ei despre cine va fi liderul acelui imperiu", a spus Netanyahu, potrivit Mediafax.

„În acest mortal joc al tronurilor, nu există loc pentru America sau pentru Israel, nu ar exista pace pentru creştini, evrei sau musulmani, căci nu împărtăşesc acest crez islamic de tip medieval, nu ar fi drepturi pentru femei, nu ar fi libertate pentru nimeni. În acest context, în privinţa Iranului şi a grupului Stat Islamic, duşmanul duşmanului îţi este tot duşman", a afirmat Netayahu.

Grupul terorist Stat Islamic are o ideologie radicală inspirată din doctrina mahomedanismului sunnit, plasându-se practic în conflict cu regimul islamist şiit de la Teheran.

© FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

„Diferenţa este că grupul Stat Islamic are ca arme cuţite de măcelari, armament furat şi platforma online YouTube, în timp ce Iranul ar putea obţine rachete balistice intercontinentale şi arme nucleare", a adăugat Netanyahu.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat, în Congresul SUA, că un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare ameninţare pentru întreaga lume. „Regimul iranian este chiar mai periculos decât cel nazist, fiind o ameninţare pentru pacea întregii lumi. Iranul concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu. Cel mai mare pericol pentru întreaga lume ar fi un regim terorist islamist dotat cu arme nucleare. A învinge organizaţia teroristă Stat Islamic, dar a lăsa Iranul să fabrice arme nucleare ar fi câştigarea unei lupte, dar pierderea războiului", a insistat Netanyahu, cerând Statelor Unite să blocheze presupusele eforturi ale Teheranului de a fabrica arme nucleare. „Actualul proiect de acord cu Iranul nu blochează programul nuclear iranian, ci îl facilitează. Singura alternativă la actualul proiect de acord cu Iranul în domeniul nuclear ar fi un acord mult mai bun", care să garanteze că Teheranul nu va obţine arme atomice, a subliniat premierul israelian.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Reacția lui Barack Obama

Președintele Barack Obama a spus, marți, că în discursul său Benjamin Nentayahu nu a spus nimic nou și nu a prezentat o alternativă viabilă la proiectul de acord privind domeniul nuclear iranian.

Nu avem încă un acord. Dar dacă vom reuși, va fi cel mai bun acord posibil cu Iranul, pentru a-l împiedica să aibă arma nucleară”, a adăugat Obama.

Pe de altă parte, preşedintele Barack Obama consideră că decizia lui Beniamin Netanyahu de a ţine un discurs în faţa congresului este o greşeală deoarece Israelul este în plină campanie electorală, iar Washingtonul este aproape de un acord cu Teheranul.

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite: „Ca abordare politică, credem că este o greşeală ca premierul oricărei ţări să vină să vorbească în faţa Congresului cu câteva săptămâni înainte ca în ţara lui să aibă loc alegeri. Dă impresia că suntem părtinitori. (...) Cred că este o distragere de la ceea ce ar trebui să fie ţinta noastră comună. Iar aceasta ar trebui să fie modalitatea prin care putem împiedica Iranul să dobândească arma nucleară”.

Neînţelegerile dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu au provocat cea mai mare ruptură din ultimele decenii în relaţiile dintre SUA şi Israel.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri