Sari la conținut

NOBEL. Premiul pentru medicină, acordat pentru descoperirea celulelor de tip „GPS” din creier

 

(John O'Keefe)

(soţii Moser)

Este pentru a cincea oară în istoria Nobelurilor când premiul se acordă unui cuplu de cercetători.

„Cum știm unde suntem? Cum putem găsi drumul când ne deplasăm dintr-un loc în altul? Și cum putem stoca aceste informații în așa fel încât să găsim imediat drumul data viitoare când urmăm aceeași cale? Laureații din acest an ai premiului Nobel pentru medicină au descoperit un sistem de poziționare, un fel de „GPS interior” al creierului, care face posibilă orientarea noastră în spațiu, ceea ce demonstrează existența unei baze celulare pentru o funcție cognitivă superioară”, se arată în comunicatul de argumentare al Comitetului Nobel.

John O'Keefe a descoperit în 1971 prima componentă a acestui veritabil GPS, dar abia în 2005 May-Britt și Edvard Moser au identificat o altă componentă-cheie a acestui sistem de celule nervoase care creează un sistem de coordonare pentru a determina poziția.  

Descoperirea cercetătorilor poate facilita înțelegerea modului în care acționează celule specializate care lucrează în coordonare pentru realizarea unor funcții cognitive, cum ar fi memoria, gândirea, planificarea.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor James E. Rothman (Statele Unite), Randy W. Schekman (Statele Unite) şi Thomas C. Südhof (Germania), pentru descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular.

Pentru ediţia din acest an au fost nominalizaţi 263 de oameni de știință.

Câştigătorii premiului vor primi o diplomă, o medalie şi o recompensă financiară de aproximativ 800 de mii de euro, pe care cercetătorul britanic o va împărți pe jumătate cu soții norvegieni.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat pentru prima oară în 1901, iar de atunci au primit prestigioasa diplomă 205 de oameni de ştiinţă.

În urmă cu 40 de ani, Nobelul pentru Medicină a fost acordat savantului de origine română George Emil Palade, pentru descoperirile în privinţa organizării structurale a celulei.