Noi condiții pentru vaccinul Pfizer: Pot fi vaccinate 6 persoane dintr-o fiolă, în loc de 5. Vaccinul nefolosit, aruncat după 6 ore

Data publicării:
Vaccin împotriva COVID-19..
Vaccin împotriva COVID-19 Foto: Laurențiu Turea/MApN

Agenția Europeană a Medicamentului a decis că dintr-o fiolă de de vaccin anti-CIVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech pot fi vaccinate 6 persoane, si nu doar 5 cum era până acum. Decizia este luată pentru a eficientiza procesul de vaccinare și a imuniza mai multe persoane. Există însă și condiții care trebuie respectate.

Pentru a se putea obţine şase injecţii împotriva COVID-19 dintr-o fiolă, EMA cere folosirea unor seringi cu un volum nu mai mare de 35 de microlitri, întrucât dacă se folosesc seringi şi ace standard este posibil să nu se poată extrage o cantitate de vaccin suficientă pentru şase doze.

Pe de altă parte, nu trebuie combinate mai multe fiole pentru obţinerea unei doze complete, iar un vaccin nefolosit trebuie aruncat la şase ore după diluare, subliniază EMA. Agenția a răspuns astfel unei întrebări despre posibilitatea grupării conţinutului unor fiole diferite pentru obţinerea unei injecţii de 0,3 mililitri, relatează Agerpres.

Comisia Europeană a anunţat tot vineri o comandă adiţională pentru 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, plus 100 de milioane ca opţiune, după criticile adresate Bruxellesului că nu a comandat anterior mai multe doze din acest vaccin, primul autorizat de EMA pentru utilizare în UE. Din comanda anterioară de 300 de milioane de doze, 200 de milioane de doze sunt programate să fie livrate până în septembrie, iar 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an, potrivit Comisiei Europene.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri