Sari la conținut

Noi imagini de la atacul din Orlando. Martor: „Fără să se gândească, fără să se uite, trăgea în tot clubul”

 „Aş spune că totul a durat 8 minute, nu s-a oprit, a continuat să tragă şi să tragă şi să tragă şi mergea. A fost un foc rapid. Trăgea, schimba încărcătorul cu muniţie, trăgea, schimba din nou. Se simţea mirosul de muniţie în aer. Mi-am dat seama că e o armă, că nu sunt artificii, că trebuie să plecăm”, a spus Janiel Gonzalez, martor la incident.

Fără să se gândească, fără să se uite, trăgea în tot clubul. Auzeam sticlele, sticlele din spatele barului, care se spărgeau. Era un psihopat”, a povestit un alt martor, Kevin Acosta.

Ray Rivera era DJ în club când au început împușcăturile, scrie CNN.com.

Am auzit ceva și suna ca și cum erau artificii și am auzit din nou și nou sunetul și dintr-o dată toată lumea a început să alerge spre ieșire. Doi oameni s-au ascuns cu mine sub cabina de DJ, un băiat și o fată. Băiatul a reușit să fugă și fata se panicase. I-am spus că trebuie să facă liniște și când s-au oprit împușcăturile pentru un moment am luat-o și am fugit amândoi de acolo”, a spus DJ-ul.

Ray Riviera a povestit că era o noapte obișnuită și că toată lumea se distra până când a început haosul. DJ-ul a mai spus că lucrează în club de trei ani de zile și că acel club este familia lui.

Luis Burbano a povestit că DJ-ul a pus o melodie și când au început împușcăturile au crezut că fac parte din muzică.

„Patru împușcături s-au auzit, dar parcă erau diferite. Nimeni nu și-a dat seama ce se întâmplă până la a șasea sau a șaptea împușcătură. Între 10 și 20, atunci a început totul să devină foarte real și a fost ca un efect de domino că ne-am trântit toți la pământ”, a spus Ray Riviera. 

El și alți 20 de oameni au reușit să iasă pe o ușă îngustă și pe urmă pe o gaură din gardul clubului.

Nicholas Hornstein dormea în apartamentul său de lângă club când zgomotul împușcăturilor l-au trezit.

„M-am uitat pe fereastră și era isterie, oamenii fugeau din club, încercau să îi ajute pe alții să iasă, să mute răniții cât mai departe din club. Oameni cu răni în abdoment încercau să se îndepărteze din club și să îi ajute și pe alții sî facă același lucru. Am auzit 12 împușcături după ce m-am trezit și apoi doar oameni strigând după ajutor, urlând să sunăm la 911”, a povestit Hornstein pentru CNN.  

Tragedia a avut loc într-un club de noapte din Orlando, frecventat de membri ai comunităţii gay. În local erau peste 300 de oameni în momentul când atacatorul a început să tragă.

Atacul din clubul din Orlando a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic. Mai mult, atacatorul sunat la 911 ca să-şi declare loialitatea faţă de ISIS chiar în timpul măcelului din club.

Individul responsabil pentru atacul terorist din clubul Pulse din Orlando, de duminică dimineaţă, a fost identificat drept Omar Mir Seddique Mateen, 29 de ani, cetăţean american născut la New York. A murit în timpul unui schimb de focuri cu poliţia”, a anunțat agentul FBI Ron Hopper.

De asemenea, fosta soţie a lui Omar Mateen spune că bărbatul era violent şi instabil. Tatăl bărbatului a declarat pentru presa americană că acesta a fost enervat acum câteva luni când a văzut doi bărbaţi sărutându-se pe stradă, mai ales că era şi fiul său de trei ani de faţă.

La câteva luni după ce ne-am căsătorit, i-am văzut instabilitatea, am văzut că e bipolar şi că se enerva din senin”, a spus fosta soție a bărbatului, Sitora Yusufiy.

Atacatorul lucra ca agent de pază din 2007 şi fusese interogat de FBI de două ori, în 2013 şi 2014.

FBI a început să-l observe pe Mateen în 2013, când a făcut comentarii inflamatorii către colegi, în care a făcut referire la posibile legături cu teroriştii. Până la urmă, nu am putut să verificăm comentariile şi investigaţia s-a oprit”, a explicat agentul FBI Ron Hopper.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atacul, prin intermediul unei televiziuni proprii. De asmenea, autorităţile americane au spus că Omar Mateen a sunat la poliţie în timpul atacului ca să-şi declare loialitatea pentru gruparea teroristă, dar legătura nu este confirmată.

S-a anunţat că Mateen a apelat la 911 în care a spus că este loial liderului organizaţiei Stat Islamic. Investigăm orice posibilă legătură, atât în ţară cât şi în străinătate”, a spus Ron Hopper. .

Omar Mateen avea asupra sa o puşcă de asalt şi un pistol care au fost cumpărate legal zilele trecute. Acesta este cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite. 

Citiți și: 
Cel mai sângeros atac armat din SUA. Suspectul, interogat de FBI de două ori în ultimii trei ani