Noi proteste antiguvernamentale anunțate vineri în Irak. Măsura drastică luată de premier

Data publicării:
irak 3
Foto: ina.iq

Premierul irakian Adel Abdel-Mahdi a înlocuit din funcţie mai mulţi oficiali din domeniul securităţii joi, cu o zi înaintea unor proteste anti-guvernamentale, relatează dpa, citată de Agerpres.

Una dintre principalele schimbări de personal făcute de Abdel-Mahdi este numirea lui Qais Khalaf Rahima la conducerea Comandamentului Operaţiunilor din Bagdad pentru a-l înlocui pe Jalil Jabar al-Hassan.

Un comitet guvernamental care investighează violenţele din această lună a recomandat săptămâna aceasta demiterea lui Al-Hassan şi a altor oficiali din domeniul securităţii pentru pierderea controlului asupra forţelor lor. De asemenea comitetul a numit alţi oficiali din domeniul securităţii, recomandând ca aceştia să fie judecaţi.

Potrivit comitetului, cel puţin 149 de civili şi opt membri ai personalului de securitate au fost ucişi din cauza forţei excesive a forţelor de securitate. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în capitala Bagdad.

Mii de irakieni au ieşit în stradă la începutul lunii octombrie în mai multe provincii pentru a protesta împotriva corupţiei, a lipsei de locuri de muncă şi de servicii - în special accesul la energie electrică şi apă potabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri