Cea mai nouă specie de rechin de pe Pământ, care merge pe sub apă, a fost descoperită lângă Australia VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
rechin

Patru noi specii de rechini care merg au fost descoperiți de cercetători în apropierea coastelor Australiei, în timp ce încercau să afle mai multe despre singura specie cunoscută până acum, potrivit CNN.

Acești pești cu schelet cartilaginos merg de peste 9 milioane de ani și ar putea fi cea mai nouă specie de rechin de pe Pământ.

Potrivit studiului publicat în Marine and Freshwater Research, cea mai tânără dintre aceste specii ar putea data de acum două milioane de ani. Pentru standardele evoluției, această perioadă este foarte scurtă, fiind și în contradicție cu teoria potrivit căreia rechinii evoluează foarte lent.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

"Această descoperire dovedește că rechinii moderni au o capacitate remarcabilă de a evolua și abilitatea de a se adapta la schimbările climatice", a spus Mark Erdmann, co-autor al studiului și vicepreședinte al programelor marine din regiunea Asia-Pacific a organizației Conservation International.

Rechinii sunt mai vechi ca dinozaurii, dominând mările de peste 400 de milioane de ani (cea mai veche fosilă de dinozaur are aproximativ 240 de milioane de ani), iar faptul că au reușit să evolueze după încă 398 de milioane de ani este remarcabil.

Rechinii care merg, denumiți rechnii "epaulette" - după petele care se aseamănă epoleților, se deplasează pe fundul apei cu ajutorul aripioarelor, în căutarea de hrană. Este un comportament creat de modificarea nivelului mărilor și a schimbărilor de relief, condiții care au influențat și zonele în care s-au stabilit: Indonezia, Noua Guinee și zone din Australia. Ei se găsesc în apele puțin adânci.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri