Sari la conținut
News Alert

Noile prețuri din Grecia, după majorarea TVA la 23%

Asta înseamnă preţuri mai mari cu zece procente în magazine, restaurante şi pentru transport. Este doar prima etapă din planul asumat de Atena în faţa creditorilor internaţionali ce include şi tăieri de pensii, majorarea unor impozite şi privatizarea unor active de stat.

În această dimineaţă, Guvernul elen a iniţiat şi procedura de plată către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană. Are de virat 6,2 miliarde de euro, bani ce provin din ajutorul de urgenţă convenit săptămâna trecută. Există, însă, şi o veste bună pentru greci. Băncile şi-au reluat activitatea după trei săptămâni de blocaj. Cu toate acestea, rămân în vigoare anumite restricţii precum cea care limitează retragerile în numerar la 420 de euro pe săptămână.

În urmă cu două săptămâni, grecii respingeau prin vot măsurile de austeritate. Sperau atunci că guvernul va ţine piept creditorilor, însă azi privesc resemnaţi cum executivul aplică exact ceea ce ei nu au dorit.

Noile cote ale taxei pe valoare adăugată au fost implementate. Plafonul general a fost fixat la 23%, ceea ce reprezintă o majorare de 10 procente pentru cele mai multe produse şi servicii. Acest lucru se traduce prin preţuri mai mari la aproape toate produsele din magazine, dar şi în restaurante sau transporturi, de la autobuz până la feribot şi avion. Unii comercianţi au mai adăugat şi ceva în plus pe lângă majorarea impusă prin lege.

Modificările se vor aplica abia din 1 octombrie pentru serviciile hoteliere, pentru care TVA-ul va fi majorat de la 6,5% la 13%. Banii colectaţi din creşterea acestei taxe nu vor fi suficienţi pentru a reduce povara bugetară. Cancelarul german Angela Merkel ia în calcul o restructurare uşoară a datoriei Greciei. O tăiere este însă exclusă, deoarece încalcă legislaţia europeană.

Pe de altă parte, preşedintele francez François Hollande susţine că spiritul european trebuie să treacă la următoarea etapă, cea a unei structuri de conducere unitare la nivelul Uniunii Europene.