Sari la conținut

Norvegia vrea să închirieze locuri de închisoare în Olanda: "Situaţia este urgentă"

 

"Cu scopul de a ne creşte în mod substanţial capacitatea carcerală pe termen scurt, negociem în prezent cu autorităţile olandeze pe tema închirierii unui spaţiu de detenţie în Olanda", a declarat ministrul norvegian al Justiţiei Anders Anundsen, citat într-un comunicat. În lipsa locurilor, aproximativ 1.300 de persoane aşteaptă să-şi ispăşească pedepsele în această ţară scandinavă, potrivit ministerului.

Lucrări importante de întreţinere în închisorile existente, amânate mult timp, riscă să conducă la o supraaglomerare şi să antreneze închiderea temporară, parţială sau totală a unor închisori, a adăugat ministerul, scrie Mediafax.

"Situaţia este urgentă", a subliniat Anundsen.

Potrivit postului TV2 Nyhetskanalen, este vora despre închirierea a până la 300 de locuri în închisori din Olanda. Dispunând de locuri vacante în penitenciare, autorităţile olandeze au reacţionat în mod pozitiv. "Olanda şi Norvegia au încheiat un acord preliminar pe tema închirierii unei capacităţi carcerale olandeze de ordinul a câteva sute de locuri", a anunţat Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei într-un comunicat separat.

Deţinuţii îşi vor ispăşi pedepsele în regim penitenciar norvegian - cunoscut ca liberal -, sub responsabilitatea unui guvernator de închisoare norvegian, şi vor reveni în ţară după ispăşirea pedepsei, a precizat aceeaşi sursă. Olanda închiriază deja locuri de închisoare Belgiei, o ţară afectată de asemenea de o suprapopulare carcerală. Este vorba despre un întreg penitenciar, la Tilburg.

Pe aceeași temă