Nouă palestinieni, ucişi într-un raid israelian în Cisiordania (Ministerul Sănătăţii palestinian)

Data publicării:
Palestinians run for cover during confrontations with Israeli forces in the occupied-West Bank city of Jenin,
Palestinienii îi acuză pe israelieni că au folosit gaze lacrimogene într-un spital unde erau copii. Foto: Profimedia

Nouă palestinieni au fost ucişi şi 16 răniţi, joi, în cursul unui raid israelian la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, a anunţat Ministerul Sănătăţii palestinian.

„Situaţia în tabăra (de refugiaţi palestinieni) de la Jenin este critică”, a spus ministrul sănătăţii, Mai al-Kaila, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Oficialul palestinian afirmă că forţele israeliene „au tras deliberat cu grenade lacrimogene” în serviciul pediatric al unui spital, „provocând asfixia unor copii”.

În total, nouă persoane, printre care „o femeie vârstnică”, au fost ucise în raid şi alte 16 rănite, patru fiind în stare gravă, a indicat ministerul, care anunţase un prim bilanţ de patru morţi.

Potrivit Crucii Roşii, evacuarea numeroşilor răniţi este dificilă. Ministrul sănătăţii a cerut organizarea unei „reuniuni de urgenţă” a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Ceea ce se întâmplă la Jenin şi în tabăra sa este un masacru comis de guvernul de ocupaţie israelian”, a declarat Nabil Abou Roudeina, purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

De partea cealaltă, armata israeliană a anunţat pe Telegram că „forţe de securitate desfăşoară o operaţiune în tabăra de refugiaţi de la Jenin” şi că „detalii vor fi furnizate ulterior”.

Decesele de joi ridică la 29 numărul palestinienilor, civili sau membri ai unor grupări armate, ucişi de la începutul anului în violenţe cu soldaţi sau civili israelieni.

Armata israeliană, care ocupă Cisiordania din 1967, întreprinde raiduri aproape zilnic în acest teritoriu palestinian, mai ales în nord, în sectoarele Jenin şi Nablus, bastioane ale unor facţiuni armate palestiniene.

Potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP, conflictul israeliano-palestinian a făcut peste 200 de morţi palestinieni şi cel puţin 26 israelieni în 2022.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri