Noua Zeelandă organizează referendum pentru legalizarea consumului de canabis în scop recreativ

Data publicării:
Cannabis Clubs Boom In Barcelona
Foto: Gulliver/Getty Images

Guvernul Noii Zeelande a anunţat marţi organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop recreativ în 2020, în acelaşi timp cu alegerile legislative, informează AFP.

Cannabis Clubs Boom In Barcelona
Foto: Gulliver/Getty Images

Organizarea unui astfel de scrutin face pare din condiţiile puse de Partidul Verde atunci când a negociat participarea sa la guvernul condus de Jacinda Ardern în urma alegerilor din 2017, scrie Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Andrew Little, a declarat că rezultatele acestuia vor fi obligatorii.

Referendumul "va avea loc în timpul alegerilor legislative din 2020", a declarat el reporterilor, adăugând că "există detalii care trebuie încă rezolvate".

Guvernul premierului laburist a făcut deja demersuri pentru legalizarea consumului de canabis în scop terapeutic, un proiect de lege pe acest subiect fiind în curs de examinare în parlament.

Potrivit unui sondaj publicat în 2017, 65% dintre neo-zeelandezi susţin consumul de marijuana în scop recreativ.

Organizaţia New Zealand Drug Foundation a salutat anunţul, declarând că actuala legislaţie era depăşită. "Canabisul este drogul ilegal pe care-l găsim cel mai frecvent în Noua Zeelandă şi pe care 50% din populaţie l-a încercat", a declarat Ross Bell, patronul acestei organizaţii militante.

Pe de altă parte, Simon Bridges, liderul Partidului Naţional (din opoziţia conservatoare), a declarat ca va vota împotriva legalizării, acuzând guvernul că vrea să deturneze atenţia alegătorilor de la probleme economice cum ar fi creşterea costului vieţii.

"Sunt destul de cinic şi cred ca avem un guvern care doreşte să distragă atenţia de la problemele importante, aflate în centrul legislativelor", a subliniat acesta.

În ceea o priveşte pe Ardern, aceasta a apărat viguros legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, însă nu şi-a spus părerea şi despre cea a consumului de canabis în scop recreativ, mulţumindu-se să spună că nu crede că persoanele care-l consumă ar trebui să facă închisoare.

Cu o zi înainte, Andrew Cuomo, guvernatorul New York-ului, a cerut legalizarea consumului de marijuana în scop recreativ în statul său - o măsură care ar amplifica mişcarea de legalizare în curs din Statele Unite şi din restul lumii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri