Controversatul Jair Bolsonaro, noul președinte al Braziliei, și-a început mandatul

Data actualizării: Data publicării:
2019 Jair Bolsonaro Presidential Inauguration
Foto: Guliver/Getty Images

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a început mandatul cu o ceremonie grandioasă, în timpul căreia a străbătut străzile Capitalei, iar cerul oraşului a fost survolat de avioane ale armatei. 

Mii de militari în uniforme de paradă i-au dat onorul noului şef al statului, un fost ofiţer, cunoscut pentru viziunea sa naţionalistă, conservatoare şi anticomunistă. Jair Bolsonaro şi soţia sa, Michelle, au mers cu maşina oficială a Preşedinţiei Braziliei, un Rolls-Royce decapotabil din 1953, folosit doar la momente speciale.

2019 Jair Bolsonaro Presidential Inauguration
Jair Bolsonaro și soția sa, Michele, părăsesc Congresul Național în mașina oficială, după ce noul președinte a depus jurământul Foto: Guliver /Getty Images

În primul său discurs, noul preşedinte a spus că a început eliberarea ţării de socialism şi a promis corectitudine politică.

La învestirea sa au participat premierii Israelului şi Ungariei, Benjamin Netanyahu şi Viktor Orban. Jair Bolsonaro preia puterea în Brazilia după 16 ani de guvernare socialistă. Mai mult, alegerea lui reprezintă cea mai radicală schimbare politică din Brazilia de când cea mai mare țară latino-americană s-a întors la democrație, cu mai bine de 30 de ani în urmă.

Jair Bolsonaro, cel care în timpul campaniei a fost înjunghiat la un miting electoral, a fost ales în al doilea tur de scrutin, cu peste 55 la sută din voturi, devansându-l net pe adversarul său de stânga.

Jair Bolsonaro  este considerat un politician extremist, cunoscut pentru vederile sale anti-imigraţie şi rasiste. Este un critic vocal al minorităţilor sexuale, iar opiniile sale împotriva avortului şi despre regimul armelor i-au adus porecla de „Trump de la Tropice”.  

Într-o ţară minată de o violenţă record, marasm economic, corupţie endemică şi o criză de încredere acută în clasa politică, Jair Bolsonaro a reuşit să se impună drept omul energic de care Brazilia nevoie, comenta AFP, preluată de Agerpres, la anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Apărător al familiei tradiţionale, Bolsonaro a beneficiat de susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice şi a indignat, prin declaraţiile sale revoltătoare, o bună parte dintre bărbaţii de culoare, femei şi membri ai comunităţii LGBT.

Citiți și:  Președintele Braziliei a promis că va muta ambasada la Ierusalim

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri