Noul președinte al Iranului a depus jurământul. Ce a promis în discursul inaugural

Data publicării:
hassan rohani -1810149-AFP Mediafax Foto-Atta KENARE-1

Hassan Rohani a devenit al şaptelea preşedinte al Republicii Islamice Iran.

În cuvântarea ţinută în faţa invitaţilor, Hassan Rohani a transmis ţărilor occidentale că singura soluţie în relaţiile cu Iranul este folosirea dialogului şi nu sancţiunile.

De asemenea, el a promis reforme economice şi măsuri pentru a pune capăt izolării internaţionale a ţării sale.

Ales în funcţia de preşedinte în urma scrutinului de pe 14 iunie, cu 52% din preferinţele electoratului, Hassan Rohani îi urmează în funcție lui Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în special din cauza controversatului program nuclear.

Imediat după alegere, Rohani a promis „mai multă transparenţă” în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

Noul preşedinte al Iranului a fost învestit în funcţie sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat au avut loc în prezenţa liderului spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Casa Albă i-a oferit asigurări, duminică, noului preşedinte iranian Hassan Rohani că Washingtonul este dispus la dialog dacă Iranul va avea o abordare „serioasă” în discuţiile pe tema programului nuclear, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Învestirea noului preşedinte Hassan Rohani reprezintă o şansă pentru Iran de a acţiona rapid pentru calmarea preocupărilor serioase ale comunităţii internaţionale faţă de programul său nuclear”, a anunţat Preşedinţia Statelor Unite într-un comunicat. „Dar Iranul trebuie să aibă o abordare substanţială şi serioasă şi să respecte obligaţiile internaţionale”, precizează Casa Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri