Noul președinte chinez a ales Rusia pentru prima vizită în străinătate

Data publicării:
xi 20jinping 205485227 20afp 20mediafax 20foto 20ed 20jones-56212

Xi Jinping va discuta cu Vladimir Putin și cu premierul Dmitri Medvedev, în cursul vizitei de două zile. De asemenea, va avea întrevederi cu oficiali din Ministerul rus al Apărării.

Din noiembrie, de la alegerea sa, s-au făcut speculații privitoare la țara în care va alege să facă prima vizită. Rusia și China au opinii comune în numeroase dosare, printre care Siria și Iran.

Însă domeniul economic este cel de interes acum. Rusia este cel mai mare producător de energie din lume, iar China este cel mai mare utilizator de energie și are nevoie de mai multă. Având în vedere problemele din Europa, Rusia are nevoie de un nou client. China vrea să semneze un acord cu rușii privitor la o nouă conductă de gaz.

Potrivit agenției Xinhua, Xi a spus că cele două state ar trebui să consolideze coordonareea în chestiunile internaționale și regionale, pentru garantarea păcii, siguranței și stabilității”. În plus, vizita vine pe fondul reconcentrării atenției SUA asupra regiunii Asia Pacific. Relațiile China-SUA sunt tensionate în prezent, Washingtonul acuzând Beijingul în legătură cu atacuri informatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri