„Nu mai angajați piloți albi inutili”. Scandal în UK: Piloții RAF acuză „presiuni” în aplicarea normelor de diversitate rasială

Data actualizării: Data publicării:
prințul William al Marii Britanii râde cu doi piloți RAF
Prințul William, alături de doi piloți militari britanici, la o bază RAF din UK. Foto: Profimedia Images

Armata britanică se confruntă cu un nou scandal, după ce membrilor Forțelor Aeriene Britanice (Royal Air Force - RAF) li s-a comunicat să „nu mai angajeze piloți albi inutili”, conform unui document intern ajuns în posesia publicației The Telegraph. Militarii s-au plâns că RAF a fost supusă unor „presiuni intolerabile” pentru a atinge țintele de diversitate și incluziune etnică și de gen în rândul angajaților.

Mai exact, RAF și-a instruit angajații să nu mai aleagă candidați „albi” pentru posturile de piloți în aviația militară.

 Astfel, într-un email intern, datat 19 ianuarie 2021, șeful de escadrilă Andrew Harwin, care lucra la acea vreme la Centrul de Selecție a Ofițerilor și Personalului de Zbor din cadrul RAF, a adus în discuție procesul de selecție a candidaților. Acesta a ascris:

„Observ că tabelele (cu cei selectați în RAF) conțin predominant persoane albe de sex masculin. Dacă nu avem suficient de mulți candidați de culoare, asiatici, sau aparținând unei minorități etnice, ori persoane de sex feminin, atunci va trebui să luăm decizia de a pune pauză procesului de selecție și să găsim mai multe minorități sau femei din cadrul RAF”.

„Chiar nu vreau să văd o mulțime de piloți inutili, albi și de sex masculin, hai să ne concentrăm  mai mult; accept bucuros chiar oprirea procesul de selecție, dacă e nevoie să ajungem la un raport echilibrat de candidați de sex masculin/feminin/din partea minorităților” 

Surse RAF au declarat pentru The Telegraph că „acest email dovedește cultura endemică creată de către cei aflați în posturile superioare de conducere, care urmăresc atingerea unor obiective statistice ridicole legate de diversitate, care nu au cum să fie atinse”. 

„Această cultură a dus inclusiv la emiterea unor ordine ilegale”, au spus sursele din cadrul RAF, iar actualele norme referitoare la procesul de selecție nu fac decât să îi impiedice pe candidați albi să urmeze o astfel de carieră.

În prezent, 10% din cei 1.500 de piloți militari ai RAF sunt femei

„Dacă pe tabelul de recrutare nu avem vreun reprezentant al unei minorități etnice sau vreo femeie, acel tabel e anulat, ceea ce înseamnă că acei candidați albi aflați deja pe listă sunt împiedicați să ajungă în Forțele Aeriene. Astfel, dacă eu aflu că voi fi pus mâine pe listă (de transfer către RAF n.r.), dar sunt un bărbat alb și pe acea listă nu apare vreo femeie sau un cetățean de altă etnie, atunci ei anulează lista și mă amână pentru altă dată. În sistem apare însă că eu sunt deja listat în RAF de la o anumită dată. Din cauza asta, mi se amână inclusiv plata salariului, pentru că sunt un bărbat alb”.

Fostul șef al biroului de recrutare RAF din Cranwell a demisionat din această funție în 2021, după ce recrutarea candidaților albi a fost oprită pentru atingerea „țintelor de diversitate”. La începutul acestui an, fostul șef al biroului a acuzat direct RAF de „discriminare împotriva a 160 de bărbați albi”.

Actualul șef al RAF, Mike Wigston, și-a propus ca 40% din angajații aviației militare britanice să fie femei și 20% să fie persoane aparținând unei minorități etnice, până în 2030. În prezent, din cei 1.500 de piloți RAF, 30% sunt femei și 10% aparțin unei minorități etnice. Sub 2% din cei 8.500 de ingineri de la RAF sunt minoritari etnici și doar 6% sunt femei.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri