NYT: Extremiștii așteaptă de la Putin să apere valorile occidentale

Data actualizării: Data publicării:
Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/GettyImages

Extremiștii din America și Europa se uită la Vladimir Putin, președintele Rusiei, ca la un lider care poate proteja valorile Occidentului, deși ideologiile acestora nu par să corespundă, scriu Alan Feuer și Andrew Higgins într-un articol publicat pe The New York Times.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Gulliver/GettyImages

Cei doi autori îl dau ca pe un prim exemplu pe Matthew Heimbach, liderul unui partid al muncitorilor tradiționaliști din SUA. Aceștia vor să protejeze „privilegiul alb” în țările vestice și luptă împotriva „degenerării anti-creștine”.

Potrivit NYT, Matthew Heimbach îl vede ca pe un lider ideal tocmai pe Vladimir Putin. „Rusia este cea mai mare inspirație a noastră. Îl văd pe președintele Putin liderul lumii libere”, spune el.

De altfel, Matthew Heimbach a făcut trei vizite în Europa în ultimii trei ani. El s-a întâlnit în Grecia cu liderii partidului neo-nazist Zorii Aurii, cu Partidul Național Democrat în Germania, iar în România cu liderii Noii Drepte.

În articol se precizează că discuțiile au fost despre strângerea de fonduri și organizarea strategiilor pe viitor.

În Cehia, el a susținut în luna septembrie un discurs în fața membrilor Partidului Justiției Sociale a Muncitorilor, organizație care se opune NATO și Uniunii Europene. Aceștia mai vor interzicerea homosexualității și restabilirea relațiilor cu Rusia.

Donald Trump este și el amintit. Președintele ales a spus în timpul campaniei electorale că îl apreciază pe liderul de la Kremlin și a criticat administrația Obama pentru sancțiunile impuse Rusiei după anexarea pensinsulei Crimeea de la Ucraina.

Vladimir Putin este adulat și de membrii Ku Klux Klan. „Întotdeauna am văzut Rusia ca pe un gardian. Rusia este bariera estică împotriva invaziei orientale a țării noastre și o protectoare a creștinățătii. Admir poporul rus, ei sunt cei mai puternici oameni albi de pe planetă”, spune Sam Dickson, fost avocat ale grupării ce susține segregarea rasială. El susține acum discursuri la organizația alt-right din SUA (dreapta alternativă, n.red.)

Cei doi autori notează însă că s-a format o imagine distorsionată a lui Vladimir Putin pe ambele maluri ale oceanului Atlantic.

Udo Voigt, liderul Partidul Național Democrat din Germania, spune că țara sa are nevoie de un cancelar după modelul lui Putin și o acuză pe Angela Merkel de trădare pentru că a permis refugiați sirieni în țară.

„Putin este simbolul a ceea ce este posibil”, precizează el.

În articol se menționează și că, cu ajutorul televiziunilor Russia Today și Sputnik, mesajele privind homexualitatea ale lui Vladimir Putin au ajuns la conservatori și naționaliști din toată lumea, în ultimii ani.

Și nu numai atât, Kremlinul a finanțat și a oferit ajutor organizațiilor naționaliste din vest, spune Peter Kreko, un analist de la Budapesta. Deși este bănuit și partidul neo-nazist Jobbik, doar în cazul Frontului Național din Franța s-a putut demonstra finanțarea Kremlinului. Partidul condus de Marine Le Pen a împrumutat 11 milioane de dolari de la băncile din Rusia.

Deși naționaliștii vor să schimbe actuala clasă politică pentru că sprijină instituții precum NATO sau UE, Vladimir Putin are alt interes, consideră analistul maghiar. „El are un interes natural de a provoca dezordine în Europa și SUA”, spune Peter Kreko.

The New York Times mai notează că Vladimir Putin nu a promovat ideea supremației albilor și a precizat deseori că Rusia, deși predominant albă și creștină, este o țară diversă, cu multe religii și etnii. Totodată, liderul de la Kremlin nu a dat semne de ostilitate împotriva evreilor, lucru care a înfuriat grupurile naționaliste din Rusia.

De fapt, notează autorii, agenda lui Vladimir Putin nu este una ideologică. El dorește să atingă obiective strategice, precum destabilizarea Europei și a NATO sau să scape de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Însă asta nu i-a oprit pe liderii naționaliști din întreaga lume să-l aduleze pe Putin. În Europa, susținătorii președintelui rus nu afirmă idei privind supremația albilor în public, dar l-au lăudat pentru mândria naționalistă și ideile sale legate de islamismul extremist, de imigrație și în ceea ce privește sexualitatea.

Sunt însă și susținători moderați ai lui Putin. Tom Van Grieken, liderul partidului naționalist Vlaams Belang din Belgia, spune că președintele rus „face o treabă bună pentru interesele Rusiei, dar nu sunt sigur că e bun pentru restul lumii”. „Putin nu este de culoare sau alb, ci 50 de nuanțe de gri”, adaugă el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri