O adunare religioasă la o moschee din India, posibilul focar principal al epidemiei în această ţară

Data actualizării: Data publicării:
oameni adunaţi la o moschee din New Delhi
Moschee în New Delhi. Foto: Profimedia Images

O adunare religioasă organizată între 13 şi 15 martie la o moschee din New Delhi, care are legătură cu şapte decese de COVID-19, ar putea fi sursa multor altor cazuri de infectare cu noul coronavirus, au indicat marţi oficiali indieni, informează Agerpres. Adunarea ar putea fi astfel principalul focar care să fi provocat o „super-împrăştiere” („super spreader”) a epidemiei de coronavirus din această ţară.

Temerile legate de faptul că evenimentul în cauză a putut provoca un nou focar în oraş au declanşat un efort la nivel naţional pentru identificarea oricărei persoane participante.

Peste 1.700 de oameni au luat parte la evenimentul din 13-15 martie de la sediul din New Delhi al Tablighi Jamaat, o mişcare islamică internaţională de misionariat. Au fost prezente şi persoane venite din ţări ca Indonezia, Kârgâzstan şi Malaezia.

Mulţi au rămas în India şi, începând de luni, peste 1.000 de persoane au fost plasate în carantină sau spitalizate în oraş, inclusiv cele 24 testate pozitiv la coronavirus marţi, a declarat ministrul sănătăţii din New Delhi.

Potrivit ministrului, se va deschide o acţiune în justiţie împotriva organizatorilor pentru presupusă neglijenţă în organizarea evenimentului.

Autorităţile din statul indian Telangana (sud) au confirmat că şase persoane au decedat după ce au contractat virusul la evenimentul de la New Delhi. Un cleric care a fost prezent la adunarea religioasă a decedat săptămâna trecută în oraşul Srinagar, din nordul ţării, au declarat oficiali.

Ignorând regulile de distanţare socială, sute de oameni au fost găzduiţi la complexul acelei moschei de când a fost instituită izolarea populaţiei pentru trei săptămâni, începând din 25 martie.

La nivel oficial în această ţară s-au raportat 1.251 de cazuri de infectare şi 25 de decese dar, conform unui articol BBC, situaţia din India se poate transforma într-o tragedie umană, din cauza pandemiei de coronavirus. 

În India, cu o populaţie de peste 1,3 miliarde de cetăţeni, a fost decretată stare de urgenţă care instituie măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri