O bucată din Rusia ar putea fi închiriată

Data publicării:
rusia munti

Ruşii vor să le concesioneze chinezilor aproape 120 de mii de hectare în vestul Siberiei pentru a face agricultură. Potrivit TASS, agenția de presă controlată de statul rus, oficialii de la nivel local au semnat vineri un protocol de intenţie în baza căruia se vor discuta aspecte precum culturile ce vor fi plantate, ponderea forței de muncă rusești care va fi recrutată de chinezi și, mai ales, TVA-ul pe care să îl ceară acestora.

Proiectul aparține guvernatorului unei regiuni din estul Rusiei care speră ca acordul să fie gata până cel târziu în primăvara lui 2016, astfel încât în luna mai chinezii să se poată apuca de treabă.

Însă nu toţi oficialii ruşi vor să le dea chinezilor o bucată din propriul teritoriu. Contractul ar prevedea o concesiune pe 49 de ani, iar unii parlamentari privesc cu suspiciune proiectul. Aceştia se tem de o posibilă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi cer o dezbatere publică la care să vină neapărat președintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev.

În studiile geopolitice este vehiculată adesea o ipoteză care spune că, în timp, China va avea nevoie de spaţiu şi va încerca să ocupe vastele teritorii goale din estul Rusiei. Şi iată că deja a început să le ocupe. Nu printr-o invazie, ci prin concesiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri