O dezvăluire făcută într-un podcast a dovedit că 2 bărbați acuzați de crimă au stat nevinovați 25 de ani la închisoare

Data publicării:
clark
Darrell Lee Clark, în momentul eliberării FOTO: Georgia Innocence Project

După ce au petrecut 25 de ani în închisoare fiind acuzați că și-au ucis prietenul în 1996, doi bărbați din statul american Georgia au fost exonerați, în urma unor noi dovezi dezvăluite anul trecut, într-un podcast despre crime celebre. care le-au dovedit nevinovăția.

Darrell Lee Clark și Cain Joshua Storey aveau 17 ani când au fost arestați pentru că l-ar fi ucis pe Brian Bowling, care avea 15 ani. Acesta a murit după ce a fost împușcat în cap, în casa mobilă a familiei sale, pe 18 octombrie 1996, spun avocatele lui Clark, Christina Cribbs și Meagan Hurley, din cadrul organizației nonprofit Georgia Innocence Project, citate de CNN.

Cu câteva momente înainte ca focul de armă să fie tras, Bowling a vorbit la telefon cu prietena lui și i-a spus că joacă ruleta rusească cu o armă pe care i-a adusese Storey, care se afla în cameră în momentul incidentului, potrivit unui comunicat de presă transmis de Georgia Innocence Project.

Storey a fost acuzat de omor involuntar, dar după câteva luni poliția a început să investigheze moartea ca fiind o crimă și a audiat doi martori ale căror declarații l-au implicat și pe Clark de moartea lui Bowling.

„În ciuda circumstanțelor, care au indicat clar că Bowling s-a împușcat accidental în cap, la indicația membrilor familiei lui Bowling, poliția a început ulterior să investigheze moartea ca fiind o crimă”, potrivit unei moțiuni depuse de avocații lui Clark, prin care se solicita un nou proces.

Cei doi adolescenți au fost condamnați la închisoare pe viață după ce au fost găsiți vinovați de crimă, în urma unui proces din 1998 care a durat o săptămână.

Un podcast a dezvăluit noi dovezi

Exonerarea lui Clark a venit la un an și jumătate după ce Susan Simpson și Jacinda Davis, realizatoarele unui podcast de investigații, au început să examineze cazul în podcastul lor și au stat de vorbă cu doi dintre martorii cheie ai acuzări.

În urma investigației lor, au apărut noi dovezi care „au spulberat teoria acuzării cu privire la implicarea lui Clark” în moartea lui Bowling, iar cele două realizatoare au făcut o sesizare la Georgia Innocence Project, organizație care ajută victimele condamnărilor injuste.

Primul martor, o femeie care locuia în apropierea casei lui Bowling, a fost audiată de poliție, ofițerii susținând că adolescenții ar fi mărturisit că „au plănuit uciderea lui Bowling pentru că știa prea multe despre un furt comis de Storey și Clark”. Pe baza mărturiei ei, Storey a fost acuzat de crimă, iar Clark a fost arestat pentru complicitate, în ciuda faptului că avea un alibi solid, doi martori declarând că era acasă la momentul incidentului.

Femeia a dezvăluit în podcast că poliția a constrâns-o să dea declarații false și a amenințat că îi va lua copiii dacă nu se conformează, potrivit Georgia Innocence Project.

Poliția a susținut că celălalt martor, un bărbat care se afla într-o altă cameră a casei lui Bowlings în momentul incidentului, l-a identificat pe Clark dintr-un album de fotografii ca fiind persoana pe care a văzut-o alergând prin curte în noaptea în care Bowling a fost împușcat.

În podcast s-a descoperit că mărturia bărbatului era despre o altă împușcătură și că el nu l-a identificat niciodată pe Clark ca fiind individul care alerga în curte și nici nu a văzut pe nimeni în curte în noaptea tragediei.

Jacinda Davis, una din realizatoarele podcastului, a declarat pentru CNN că atunci când a început împreună cu Simpson investigația în acest caz nu se așteptau să ajungă la un rezultat, dar pe măsură ce au stat de vorbă cu mai mulți oameni, a fost „clar că anumite lucruri pur și simplu nu se legau”.

Ne-a luat mult timp să vorbim cu cei doi martori. Când în sfârșit i-am găsit și am reușit să vorbim cu ei, a fost tot mai clar că cei doi au fost condamnați pe nedrept”, a spus Davis.

Avocații lui Clark au depus pledoarii în septembrie pentru a contesta condamnarea și pentru a cere un nou proces, invocând noi probe care arată că sentința s-a bazat pe dovezi false și constrângere.

Clark și Storey încearcă să-și recupereze viețile

Clark, acum în vârstă de 43 de ani, a fost eliberat la sfârșitul săptămânii trecute dintr-o închisoare din Floyd, după ce Biroul Procurorului și judecătorul Curții Superioare din Floyd, John Neidrach, au ajuns la concluzia că această condamnare ar trebui să fie anulată și toate acuzațiile subiacente împotriva lui să fie respinse, în urma reexaminării probelor.

Storey, care a recunoscut că a adus arma în casa lui Bowling, a fost și el eliberat, după ce a încheiat un acord în care acceptă acuzația de ucidere involuntară și o pedeapsă de 10 ani de închisoare, executată deja, având în vedere că a petrecut 25 de ani în închisoare. El a fost, de asemenea, exonerat de acuzația de omor.

Storey a spus pentru CNN că îi era frică să adoarmă în prima noapte de libertate ca nu cumva să se trezească și să constate că a fost doar un vis.

„A fost ceva suprarealist... Cred că va fi grozav să îmi recuperez viața. Cu pași mărunți”, a spus el.

„Niciodată n-aș fi crezut că îmi voi petrece mai mult de jumătate din viață în închisoare, mai ales pentru ceva ce nu am făcut”, a declarat Darrell Lee Clark.

Tatăl lui Clark, Glen Clark, a declarat pentru CNN: „Am așteptat această zi mult, mult timp. 25 de ani. Fiul meu a fost acuzat pe nedrept și am știut asta în toți acești ani. Îmi este greu să trăiesc cu asta. L-am văzut pe fiul meu ajungând în închisoare când eram copil, l-am văzut maturizându-se în închisoare și l-am văzut ieșind bărbat. A devenit bărbat în închisoare”, a adăugat el.

Clark locuiește cu familia sa în casa lor din Floyd și spune că se concentrează să se readapteze la viața din afara închisorii. Storey a spus că are planuri să se întoarcă la școală și să își caute un loc de muncă.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri