O dinastie indiană a câștigat dreptul să păstreze un templu unde s-a descoperit o comoară de 20 de miliarde de dolari

Data publicării:
The Sree Padmanabhaswamy Temple, Thiruvananthapuram, Kerala, India - 19 Jul 2011
Sursa foto: Profimedia Images

Curtea Supremă de Justiţie a Indiei a reafirmat, într-o decizie de luni, dreptul fostei dinastii regale indiene de Travancore de a controla templul Sri Padmanabhaswamy, unul dintre cele mai bogate temple din lume, după ce autorităţile guvernamentale au încercat să preia controlul asupra acestui templu în urma morţii patriarhului familiei regale, transmite Reuters.

Acest templu hindus vechi de secole din Thiruvananthanpuram, statul Kerala, a devenit celebru după ce într-una dintre criptele sale ascunse a fost găsită în 2011 o comoară desprinsă parcă din basme, conţinând saci cu diamante şi tone de monezi din aur şi bijuterii - în valoare estimată de peste 20 de miliarde de dolari.

Curtea Superioară din Kerala s-a pronunţat în 2011, dând curs unor petiţii formulate în virtutea interesului public, considerând că familia regală de Travancore trebuie să renunţe la custodia asupra templului după decesul capului său, Sree Chithira Thirunal Balarama Varma, ultimul maharajah din această familie, în 1991, informează Agerpres.

Însă luni, Curtea Supremă a revenit asupra acestei decizii, hotărând că moartea capului familiei de Travancore nu afectează (dreptul de) administrare şi mentenanţă asupra templului. De asemenea, instanţa a decis că familia regală va avea dreptul de a decide ce va face cu averea templului, inclusiv cu conţinutul unei a doua cripte, ce nu a fost încă deschisă şi în care nu se ştie ce se poate afla.

"Un mare număr de credincioşi s-au rugat pentru noi. Această decizie este victoria lor", a declarat unul dintre membrii familiei regale, Gauri Lakshmi Bai.

Travancore a fost un regat indian înfiinţat în circa 870 şi care a dăinuit până în 1949. Acest regat a fost condus de familia regală de Travancore din Padmanabhapuram şi ulterior din Thiruvananthapuram. La apogeu, regatul cuprindea cea mai mare parte din regiunile centrale şi de sud ale statului indian Kerala, precum şi un district din Kanyakumari, în prezent parte a statului indian Tamil Nadu.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri