O femeie a supraviețuit șase zile fără plămâni

Data publicării:
femeie fara plamani 2

Şase zile fără plămâni. O femeie de 32 de ani din Canada şi medicii care au îngrijit-o au scris istorie. Doctorii i-au extirpat plămânii ca să îi facă transplant, dar nu au găsit donator atât de repede cum se aşteptau. Până să obţină organele, au conectat-o pe pacientă la aparate complexe, care practic au respirat în locul ei. Iar tânăra a supravieţuit, deşi şansa era de nici unu la sută, relatează Digi24.

„Acest transplat mi-a salvat viaţa. Dacă nu l-aş fi primit, aş fi murit. Nu mai eram aici să-mi văd fata cu creşte, nu aş mai fi îmbrătrânit alături de soţul meu, lucruri pe care mi le doresc foarte mult de la viaţă”, afirmă Melissa Benoit, pacientă.

Melissa Benoit a ajuns în aprilie anul trecut la un spital din Toronto măcinată de o boală care îi afectase multe organe printre care plămânii şi sistemul intestinal. Starea ei s-a agravat brusc când o infecţie puternică i-a atacat plămânii şi a dus la septicemie.

Singura şansă pentru ea era transplantul de organe respiratorii, dar până să intre în sala de operaţie a avut de aşteptat şase zile. Timp în care a trăit fără plămâni a fost conectată la aparate complexe. Medicii au pariat că o vor salva chiar dacă asemenea procedeu exista până acum doar în teorie.

Cu tot sprijinul pe care îl puteam oferi, ştiam că va muri în acea seară. Asta ne-a dat curajul că dacă o vom salva vreodată pe această femeie, trebuie să o facem atunci”, spune Shaf Keshavjee, chirurg.

Melissa Benoit a aflat tot ce a păţit după ce s-a trezit din operaţie. După luni grele de recuperare, femeia şi-a revenit aproape complet. Medicii spun că urmează şi alte intervenţii chirurgicale, dar nu au un plan bine stabilit, pentru că nimeni nu a mai trecut niciodată prin aşa ceva. Se vor adapta la reacţia organismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri