O femeie care a refuzat un tablou oferit gratis a aflat acum că acesta s-a vândut cu 13 milioane de lire sterline

Data publicării:
Vincent van Gogh, Țărancă în fața fermei
Vincent van Gogh, Țărancă în fața fermei

O pensionară britanică spune că a refuzat o capodoperă Van Gogh în valoare de 13 milioane de lire sterline pentru un clopoțel din alamă de o liră.

Gaye Horrell, 76 de ani, spune că, în 1967, i s-a oferit gratuit pictura intitulată „Țărancă în fața unei ferme”. După ce, săptămâna trecută, tabloul a fost vândut unui cumpărător anonim, la un târg de artă din Olanda, Gaye a spus că a fost „foarte naivă” atunci când l-a scăpat din mână, relatează The Telegraph.

Deși prețul cu care a fost vândut este confidențial, tabloul cu femeia în rochie albastră pictat de Van Gogh în 1885, a fost evaluat la 12-13 milioane de lire sterline.

Gaye, care era căsătorită în 1967 cu Tim Holme și locuia în Staffordshire, a povestit cum socrii ei, Charles și Molly Holme, au întrebat-o dacă dorește ceva de la ferma lor înainte de a o scoate la vânzare. I-au oferit atunci capodopera lui Van Gogh, pe care familia Holme a primit-o în 1929, în locul unei plăți pentru produse agricole, dar, în ciuda faptului că i-a plăcut tabloul, Gaye a considerat că „nu merită” să-l ducă acasă.

Așa că, în schimb, a ales un clopoțel din alamă, care valora cam o liră la acea vreme.

Tabloul a fost vândut în 1967 cu doar 4 lire sterline către o casă locală de licitații și a fost văzut ulterior într-un anticariat din nordul Londrei, de unde a fost cumpărat cu 45 de lire sterline de către Luigi Grasso, care a observat semnătura autorului.

A cercetat apoi originile picturii, iar în cele din urmă tabloul a fost autentificat.

A fost vândut cu aproape 100.000 de lire sterline în 1970, apoi, în 2001, cu 1,5 milioane de lire sterline, iar acum un cumpărător misterios ar fi oferit 13 milioane de lire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri