O femeie care urma să devină primul astronaut afro-american din echipajul ISS a fost retrasă de NASA din misiune

Data publicării:
femeie astronaut afroamericana retrasa nasa misiune spatiala
Foto: Facebook / Jeanette Epps

Jeanette Epps, care urma să devină primul astronaut afro-american din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a fost retrasă de NASA din misiune, cu doar câteva luni înainte de lansarea în spaţiul cosmic, scrie BBC citată de News.ro.

Jeanette Epps fb
Foto: Facebook / Jeanette Epps

Jeanette Epps ar fi trebuit să participe la un zbor cu o navetă spaţială rusească Soyuz, în luna iunie, dar va fi înlocuită de un alt astronaut.

Lansarea urma să fie efectuată din oraşul Baikonur, Kazahstan, împreună cu astronautul Alexander Gerst de la German European Space Agency (Esa) şi comandantul zborului, cosmonautul rus Sergei Prokopev.

NASA nu a anunţat motivul pentru care a retras-o pe Epps din misiunea „Expedition 56/57” , dar a precizat că aceasta va fi luată în considerare pentru misiuni viitoare şi că se va întoarce la Centrul Spaţial Johnson al NASA, din Houston, pentru a îşi relua atribuţiile ca astronaut.

Jeanette Epps, născută în Syracuse, a obţinut în anul 2002 un doctorat în inginerie aerospaţială. Ea a lucrat timp de doi ani într-un laborator, înainte de a fi recrutată de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

Epps a lucrat ca ofiţer de informaţii tehnice timp de şapte ani, după care, în 2009, a fost selectată în clasa de astronauţi a NASA. În timpul petrecut la CIA, Epps a fost implicată şi în operaţiuni care au fost desfăşurate în Irak.

Anul trecut, într-un interviu acordat revistei Elle, Epps a spus: „Sunt foarte entuziasmată atunci când mă gândesc la zborul în spaţiu, în parte deoarece compar această experienţă cu intrarea într-o zonă de război”.

Ambele sunt foarte periculoase. Însă, eu prefer să fac faţă pericolelor din spaţiu decât să mă întorc într-o zonă de război”, a adăugat ea.

Atunci când oamenii se întorc din spaţiul cosmic, văd cât de mult îşi doresc să se întoarcă”, a mai spus Epps.

Ea va fi înlocuită în misiune de Serena Auñón-Chancellor, un doctor medic din Fort Collins, Colorado. Aceasta a petrecut peste nouă luni în Rusia sprijining operaţiunile medicale pentru membrii echipajului staţiei spaţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri