O femeie, noul lider al regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova

Data publicării:
irina vlah2 gagauzia crop

Foto: Facebook

Potrivit Comisiei Electorale, candidatul independent Irina Vlah a primit 51% din voturi, la alegerile care s-au desfăşurat ieri.

Comisia a anunţat că Vlah a câştigat 51,01% din voturi, iar principalul ei rival, Nicolai Dudoglo - 19,05%. Valeri Ianioglo s-a clasat pe locul al treilea cu 7,96%, iar fostul lider al autonomiei, Dmitri Croitor, pe locul al patrulea, cu 6,2%. Ceilalţi şase candidaţi au obţinut între 0,5 şi 5%.

În total, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegători înregistraţi au participat la scrutin, ceea ce reprezintă o rată de participare de 58,1%.

În programul său electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia şi factorul dezvoltării europene. Ea a fost susţinută de Partidul Socialist din Republica Moldova, care a câştigat alegerile parlamentare la Chişinău. Până în prezent, Vlah a fost parlamentar.

Potrivit legii, noul lider al Găgăuziei va fi membru al guvernului de la Chişinău.

Într-un referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independenţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri