O femeie s-a dus la spital să vadă de ce s-a îngrășat 40 kg în 10 luni. Însă medicii i-au dat o veste șocantă

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu carja in halat de spital
O femeie s-a dus la spital să vadă de ce s-a îngrășat 40 kg în 10 luni FOTO: Getty Images

La un cabinet medical din Italia a ajuns o pacientă care s-a plâns că s-a îngrășat foarte mult în ultimul timp, adică în jur de 40 de kilograme în 10 luni, că îi crescuse burta și că avea dureri de stomac. Aceste simptome ar putea indica în mod normal o sarcină, numai că pacienta avea 62 de ani.

Pe lângă durerea de stomac, mărirea abdomenului și oarecare dificultăți de respirație, femeia nu avea alte simptome și toate testele erau normale.

Medicii au decis să facă o intervenție chirurgicală exploratorie ca să vadă ce anume avea femeia în abdomen. Când au deschis-o, au descoperit o tumoare de 39 de kilograme, pe care au descris-o într-un studiu recent, potrivit Insider.

Operația a scos la lumină o tumoră rară, de greutatea a patru pepeni mari

Tumora era un carcinom ovarian mucinos, un subtip rar de cancer ovarian caracterizat prin celule canceroase pline de lichid, acoperite cu mucus, care proveneau din ovarul stâng al pacientei. Carcinomul ovarian mucinos reprezintă aproximativ 2-3% din diagnosticele de cancer ovarian.

Medicii au reușit să îndepărteze tumora într-o singură bucată, ceea ce este important pentru tumorile pline cu lichid. Deversarea conținutului acestora în timpul intervenției chirurgicale poate crește riscul ca boala să revină, potrivit unui studiu din 2019.

Tumora avea 50 de centimetri lungime și cântărea 49 de kilograme - mare și grea cât patru pepeni mari.

Tumorile mucinoase pot ajunge până la dimensiuni uriașe, astfel că sunt descoperite mai devreme decât alte tipuri de cancere ovariene, potrivit Centrului pentru sudiul cancerului al Universității din Chicago.

Din fericire, pacienții care sunt diagnosticați cu carcinom ovarian mucinos în stadiul I au o rată mare de supraviețuire dacă tumora este îndepărtată complet.

Pacienta din Italia s-a recuperat foarte bine după operație și a fost externată din spital cinci zile mai târziu, au spus medicii ei. La 6 luni după operație, ea nu mai prezenta simptome și nu avea markeri de cancer în sânge.

Tumorile ovariene pot fi periculoase indiferent de dimensiune

În literatura medicală au fost menționate și tumori ovariene mai mari. În 2018, medicii au îndepărtat o masă de 60 de kilograme de la o femeie de 38 de ani din Connecticut. Tumora ei nu era canceroasă, dar a devenit atât de mare încât i-a afectat digestia.

Însă dimensiunea unei tumori nu are nimic de-a face cu cât de periculoasă este. De fapt, tumorile mucinoase precum cele ale femeii din Italia sunt benigne în aproximativ 80% din cazuri, canceroase în 10% din cazuri, iar restul de 10% sunt maligne.

Masele ovariene mai mici pot fi la fel de letale. Se estimează că aproximativ 13.270 de femei din SUA vor muri de cancer ovarian în acest an.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri