O fotografie a stelei Alpha Centauri era de fapt o poză cu o felie de chorizo. Cum și-a trolat un cercetător francez fanii pe Twitter

Data publicării:
o felie de chorizo pe fundal negru
Cercetătorul francez a susținut că fotografia în care apare o felie de chorizo reprezintă o imagine surprinsă de telescopul spațial James Webb a stelei Alpha Centauri. Foto: Captură Twitter

Un proeminent cercetător francez a provocat un scandal pe Twitter după ce și-a trolat următorii cu o fotografie a unei felii de salam chorizo despre care a spus că este o fotografie făcută de telescopul spațial James Webb stelei Proxima Centauri, cea mai apropiată de sistemul nostru solar.

Urmăritorii de pe Twitter ai cercetătorului Etienne Klein s-au minunat în comentarii dezbătând despre „detaliile uimitoare” ale fotografiei. La rândul său, Klein a scris în testul postării: „Ce nivel de detalii... O nouă lume ne este dezvăluită în fiecare zi”.

Ulterior, însă, Klein a decis să nu mai continue farsa și a dezvăluit că în fotografie nu este steaua aflată la peste patru ani-lumină de Soar, ci doar o felie de chorizo, scrie thelocal.fr.

„Conform cosmologiei contemporane, mezelurile spaniole nu se găsesc nicăieri în afara de Pământ”, a spus Klein.

Cercetătorul francez a recunoscut că majoritatea oamenilor de pe Twitter nu i-au înțeles gluma, despre care spune că a fost menită „să ne încurajeze să fim reticenți la susțineri ale oamenilor în poziții de autoritate, dar și cu privire la fotografii publicate spontan pe internet”.

Totuși, într-o perioadă în care lupta cu fake news-ul este de o importanță uriașă pentru comunitatea științifică, mulți dintre utilizatorii de Twitter au spus că nu sunt amuzați de postarea lui Klein, director de cercetare la Comisia Franceză pentru Energie Atomică și producător de emisiuni radio.

Miercuri, Klein și-a cerut scuze celor care au fost păcăliți.

„Am venit să prezint scuze celor care au fost poate șocați de farsa mea care nu a avut nimic original”, a spus el, descriindu-și gestul drept „o glumă de cercetător”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri