O miliție înarmată ocupă de două zile o clădire guvernamentală în Oregon, SUA

Data publicării:
MANIFESTATIE OREGON - THE OREGONIAN

Rebelii sunt furioşi pentru condamnarea la închisoare a doi fermieri care, în 2012, au incendiat terenuri federale.

Sâmbătă, după o manifestaţie de solidaritate, rebelii au ocupat rezervaţia şi au ameninţat că îi vor împuşca pe cei care îndrăznesc să se apropie.

Școlile din împrejurimi au fost închise, la fel și tribunalul comitatului, din motive de securitate.

E vorba despre circa 100 de bărbați care au ocupat Malheur Wildlife Refuge. Ei militează în favoarea lui Dwight Hammond, 73 de ani, și a fiului acestuia, Steven, de 46 de ani, condamnați la cinci ani închisoare pentru că au dat foc unor terenuri federale în regiune. Apărătorii celor doi susțin că familia Hammond a fost hărțuită de autoritățile federale pentru că a refuzat să le vândă terenurile.

În mod ciudat, cei doi condamnați, tată și fiu, s-au distanțat de acțiunile miliției și au spus că se vor prezenta la închisoare pentru a-și executa sențința, potrivit avocaților acestora.

FBI monitorizază şi caută să rezolve paşnic situaţia.

Incidentul intervine în timp ce în Texas a intrat în vigoare o lege care le permite oamenilor să se plimbe pe străzi cu armele la vedere. Acest lucru este valabil numai pentru revolvere, nu şi pentru puşti.

Măsura a intrat în vigoare tocmai când președintele Barack Obama a anunţat că va trece peste Congres pentru a înăspri legislaţia în privinţa armelor.

„Congresul trebuie să acţioneze. Am cerut echipei mele să vadă ce putem face mai mult pentru a întări restricţia privind armele şi a preveni ca acestea să ajungă în mâini nepotrivite. Să ne asigurăm că infractorii, oamenii care sunt instabili mental, cei care reprezintă un pericol pentru ei şi pentru alţii nu pot achiziţiona o armă”, a declarat Barack Obama.

Șeful Casei Albe va prezenta marți o serie de măsuri vizând reducerea violențelor comise cu arme de foc. El va susține o declarație de presă la ora 16:40 GMT (18:40, ora României).

Peste 406.000 de americani şi-au pierdut viaţa în incidente armate din 2001 până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri