O nouă anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului. OMS cere cooperarea Chinei: „Am putea avea o ultimă şansă”

Data publicării:
china ancheta OMS
Experţii OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecţii de serviciu” în ceea ce priveşte factorul declanşator al pandemiei de coronavirus. Foto: Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face din nou apel la cooperare din partea Chinei în ceea ce privește ancheta privind originea Covid-19, afirmând că un grup de consultanţi nou înfiinţat care să se ocupe de patogenii periculoşi ar putea fi „ultima noastră şansă”, potrivit Reuters.

Primele cazuri de Covid-19 la oameni au fost raportate în oraşul chinez Wuhan în decembrie 2019. De atunci, China a respins în repetate rânduri că virusul ar fi scăpat dintr-unul din laboratoarele sale şi a afirmat că nu mai sunt necesare vizite din partea echipelor OMS.

La începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în şi în jurul Wuhan şi a afirmat într-un raport comun, publicat în luna martie, că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile de răspândire a epidemiei şi a solicitat audituri de laborator.

Citește și: Expert OMS: „Pacientul zero” al pandemiei de COVID-19 ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

OMS: Ar putea fi ultima noastră șansă

OMS a numit miercuri pe cei 26 de membri propuşi ai Grupului său consultativ ştiinţific cu privire la originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Maria van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru Covid-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista în continuare misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să angajeze cooperarea ţării. Ea a declarat într-o conferinţă de presă că „mai mult de trei duzini de studii recomandate” sunt necesare pentru a determina modul în care virusul a trecut de la specia animală la oameni.

Testele raportate pentru anticorpii prezenți la oamenii din Wuhan în 2019 vor fi factori „absolut critici” pentru înţelegerea originilor virusului, a spus van Kerkhove.

Mike Ryan, expertul principal al OMS în situaţii de urgenţă, a declarat că noul grup ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”.

Pe de altă parte, Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU la Geneva, a declarat într-o conferinţă de presă separată că concluziile studiului comun au fost „destul de clare”, adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost deja trimise în China de două ori, „este timpul să trimitem echipe în alte locuri”.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri