O nouă sfidare a Phenianului la adresa Coreei de Sud: E ca o declarație de război

Data actualizării: Data publicării:
kim

Phenianul a confirmat vineri că a repornit uzine care au fost finanţate de Seul în zona industrială Kaesong, de unde Coreea de Sud s-a retras în 2016 în semn de protest faţă de programul nuclear nord-coreean, relatează AFP, preluată de News.ro. Cele două ţări surori se află teoretic în conflict, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) nu s-a încheiat cu un tratat de pace ci cu un armistiţiu.

Coreea de Sud şi-a suspendat în februarie 2016 activităţile în acest complex, care se află pe teritoriul nord-coreean, la puţin timp după cel de-al patrulea test nuclear al Nordului. Ea acuza atunci Phenianul că foloseşte banii obţinuţi prin acest proiect în vederea finanţării programelor sale militare interzise.

Timp de 12 ani, Kaesongul a reuşit să reziste volatilităţii relaţiilor intercoreene. Iar în perioada de vârf a activităţii sale 124 de uzine sud-coreene angajau 53.000 de nord-coreeni.

Vineri, presa nord-coreeană a confirmat că uzine din complex, care se află în apropiere de fontieră, funcţionează în continuare şi că întreprinderile din Sud nu mai pot să considere ca aparţinându-le.

„Nimeni nu poate să se amestece în ceea ce facem noi în zona industrială care se află pe teritoriul nostru”, scrie site-ul Uriminzokkiri, unul dintre organele de propagandă ale Nordului.

Phenianul îşi va însuşi clădirile, produsele şi maşinile lăsate de Sud, adaugă site-ul.

„Statele Unite şi zbirii lor îşi pot intensifica sancţiunile, însă nu vor împiedica progresul şi nu vor mai împiedica uzinele din zona industrială să producă”, scrie Uriminzokkiri.

Alt site, Arirangmeari.com, anunţă că uznele au fost rechiziţionate.

„Câinii latră, caravana trece. Uzinele din zona industrială Kaesong vor produce şi mai mult, indiferent ce vor striga forţe ostile disperate”, scrie acest site.

Aceste anunţuri apar după ce presa din Coreea de Sud a afirmat că Nordul produce haine în uzinele finanţate de întreprinderi sud-coreene la Kaesong.

„Coreea de Nord nu trebuie să încalce drepturile de proprietate ale întreprinderilor sud-coreene”, a declarat un reprezentant al Ministerului sud-coreean al Unificării, citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

După închiderea Kaesong, întreprinderile sud-coreene prezente până atunci în zona industrială şi-au evaluat pierderile la 820 de miliarde de woni (617 milioane de euro).

O sursă crucială de devize străine a celui mai izolat regim din lume, complexul Kaesong a fost înfiinţat în urma „diplomaţiei razei de soare” implementată de Seul din 1998 în 2008 şi care viza să încurajeze contacte între cele două ţări surori, aflate teoretic în conflict, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) nu s-a încheiat cu un tratat de pace ci cu un armistiţiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri