O româncă, creierul din spatele a mii de atacuri cibernetice: Eram singura femeie din lumea asta și bărbații erau fericiți să mă ajute

Data actualizării: Data publicării:
eveline cismaru atacuri cibernetice
Eveline Cismaru a ajuns în rețeaua hackerilor prin intermediul iubitul ei de atunci. Foto: Facebook

O româncă, infractor cibernetic care a spart calculatoarele a mii de olandezi, și-a spus povestea pentru prima dată în documentarul „Îți știu parola”, la postul de televiziune RTL News.

Românca Eveline Cismaru a făcut parte dintr-o bandă de ransomware care a infectat mii de calculatoare între 2014 și 2016. După ce a ispășit o pedeapsă cu închisoarea, ea le-a cerut acum scuze victimelor înșelătoriilor sale. 

Virusul prin care gruparea din care aceasta făcea parte infecta calculatoarele era ascuns în emailuri care păreau să provină de la KPN (o companie olandeză de telecomunicații fixe și mobile).

Calculatorul celui care făcea clic pe link și deschidea fișierul, care se presupunea a fi o factură neplătită, era blocat cu ransomware-ul CTB Locker. Infractorii cereau apoi o răscumpărare de 700 de dolari pentru ca utilizatorul să redobândească accesul la fișierele sale.

Din cauza ransomware-ului, mulți olandezi și-au pierdut fișierele și fotografiile importante și nu și-au mai putut folosi calculatoarele.

Cismaru a ajuns în rețeaua hackerilor prin intermediul iubitul ei de atunci: „De aceea știam multe despre criminalitatea cibernetică, pentru că el era de multă vreme în lumea asta. Ransomware-ul chiar devenea popular atunci. Eram singura femeie din lumea asta și toți bărbații erau fericiți să mă ajute. Credeam că e o viață bună, că e bine ce facem”, a povestit Eveline.

„Este foarte ușor să infectezi un computer. Este nevoie doar de un singur clic de mouse”, explică ea în documentarul RTL News. 

„Îmi pare rău, oameni buni”

În câțiva ani, Eveline și ceilalți membri ai bandei au câștigat aproximativ 200 de bitcoini de pe urma ransomware-ului. Banii au fost cheltuiți pe „lucruri stupide”, explică ea: „Cumpăram mașini și haine și mergeam des în vacanță”.

Tuturor victimelor olandeze, ea își cere scuze acum, după ani de zile. „Îmi pare rău, oameni buni”, spune ea zâmbind oarecum. Pentru a adăuga imediat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!”.

Eveline Cismaru și gruparea infracțională cibernetică nu au spart doar calculatoare olandeze. Ea a fost, de asemenea, în spatele atacului asupra camerelor de securitate din Washington. Sistemul a fost atacat în 2017, chiar înainte de învestirea președintelui de atunci, Donald Trump. Atacul a provocat panică la Washington și la FBI.

A cooperat în timpul anchetei și a primit doar un an și jumătate de închisoare

Deoarece românca s-a conectat de mai multe ori la computerele piratate cu propriul e-mail, a fost ușor de găsit de către poliția olandeză. Alți doi infractori cibernetici români au fost arestați în același an.

Eveline Cismaru a cooperat pe deplin în timpul anchetei și, ca urmare, a primit o pedeapsă mult mai mică (un an și jumătate de închisoare) decât alți membri ai grupului.

Acum este din nou liberă de câțiva ani, locuiește în Londra și își conduce propria afacere în domeniul marketingului și al social media. Ea spune că și-a îndreptat viața și nu se mai implică în activități infracționale cibernetice.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri