O singură persoană a murit pe șoselele din Oslo în 2019. Cum au reușit norvegienii ceea ce părea imposibil

Data publicării:
Oslo, Norway. Tram Departs From A Stop On Biskop Gunnerus Gate Street. Street In Centrum District In Evening Or Night Illumination
Foto: Gulliver/Getty Images

Capitala Norvegiei se poate mândri cu un record greu de egalat: o singură persoană și-a pierdut viața într-un accident rutier în 2019, informează publicația Aftenposten.

Deși are o populație de aproape 700.000 de persoane, Oslo nu a înregistrat nicio accident fatal în care să fi fost implicat un pieton, cu copil sau un ciclist pe durata întregului an.

După ce în 1975 Olso a înregistrat 41 de morți, autoritățile locale au luat măsuri și au reușit să reducă treptat numărul victimelor. În capitala Norvegiei au fost introduse interdicții de trafic, în special în zona centrală. Totodată, a fost încurajat mersul pe bicicletă, iar riscul de accidente între bicicliști și șoferi a fost redus prin izolarea benzilor de bicicletă de cele destinate mașinilor. Totodată, a fost redusă limita de viteză.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Singurul accident mortal petrecut în capitala Norvegiei anul trecut a avut loc după un șofer a intrat cu mașina într-un gard.

România și Bulgaria au cele mai periculoase șosele din UE

La nivel național, în Norvegia au existat 110 victime în 2019, însă niciun copil cu vârsta până în 15 ani nu a murit într-un accident rutier, potrivit datelor Administrației Drumurilor publice din Norvegia.

După vârful atins în 1970, de 560 de morți, trendul a fost pozitiv și numărul victimelor s-a redus treptat, atingând 110 victime la o populație de 5,3 milioane de locuitori.

Cele mai periculoase țări din Uniunea Europeană în privința traficului rutier sunt România și Bulgaria, care au în medie peste 90 de morți la un milion de locuitori.

Norvegienii vor să elimine accidentele mortale

În 2002, guvernul Norvegian a adoptat planul "Vision Zero", în cadrul strategiei naționale de transport pentru 2018-2029.

Vision Zero stă la baza tuturor măsurilor adoptate în Norvegia pentru a face drumurile mai sigure, iar scopul final este obținerea unui sistem de transport în care nicio persoană să nu fie ucisă sau rănită grav.

Norvegia a reușit să-și reducă numărul de victime pe șosele reducând limita de viteză pe drumurile naționale, introducând restricții de circulație - în special în centrul orașelor, extinderea benzilor de biciclete și separarea acestora de benzile destinate mașinilor.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...