O știre despre arestarea unui bărbat cu numele „Ma” în China a șters în câteva minute 26 de miliarde de dolari din acțiunile Alibaba

Data actualizării: Data publicării:
Jack Ma, cu o expresie de dezamăgire pe chip..
Miliardarul chinez Jack Ma a fugit cu familia în Japonia, unde se ascunde de prigoana lui Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Alibaba, gigantul chinez de comerț electronic al cărui co-fondator este Jack Ma, și-a văzut acțiunile listate la Hong Kong scăzând cu până la 9,4% marți, după ce presa de stat chineză a informat că o persoană pe nume „Ma” din orașul Hangzhou – unde are sediul Alibaba – a fost reținut din motive de securitate națională, scrie CNN.

Potrivit postului de stat CCTV din China, suspectul a fost plasat sub „măsuri obligatorii” pe 25 aprilie, sub suspiciunea că „a colaborat cu forțe ostile Chinei” pentru „incitarea la secesiune” și „incitarea la subminarea puterii statului”.

Știrea difuzată de televiziunea de stat, care a fost preluată rapid de alte instituții media și platforme de știri chineze, a provocat o panică urmată de vânzări masive ale acțiunilor la bursa din Hong Kong, ștergând în câteva minute aproximativ 26 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Alibaba.

În mijlocul agitației, Hu Xijin, fostul redactor-șef al tabloidului naționalist de stat Global Times, s-a grăbit să clarifice pe Weibo, un corespondent al Twitter în China, că știrea difuzată de televiziunea de stat induce în eroare, deoarece numele suspectului în cauză are trei caractere, în timp ce numele chinezesc al lui Jack Ma, Ma Yun, are doar două caractere. CCTV și-a actualizat mai târziu știrea care a confirmat observația făcută de Hu Xijin.

Pentru a înlătura și mai mult îngrijorările, Global Times a raportat că bărbatul acuzat s-a născut în 1985 la Wenzhou, în timp ce Jack Ma s-a născut în 1964 la Hangzhou și a lucrat ca director de cercetare și dezvoltare hardware la o companie IT.

Clarificările au condus la o revenire, Alibaba recuperându-și majoritatea pierderilor până la sfârșitul zilei.

Reacția de tip roller coaster a pieței este cel mai recent semn care arată cât de speriați și suspicioși sunt investitorii cu privire la sectorul tehnologic al Chinei, care a fost supus unor reglementări represive impuse de guvernul chinez începând cu sfârșitul anului 2020.

Dar faptul că investitorii s-au grăbit să creadă că Jack Ma, cândva cel mai cunoscut miliardar al Chinei, va intra în conflict cu autoritățile, dezvăluie ceva din realitatea politică în care trăiesc acum mulți magnați chinezi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri