Foto O vedetă pe roți: Cum te simți la volanul unei mașini Street View care ajută Google să filmeze toate colțurile lumii

Data publicării:
mașină Google Street View într-o pădure din Lituania
Mașinile Google Street View au surprins imagini din 110 țări și de pe 20 de milioane de kilometri de drumuri din toată lumea. Foto: Shutterstock

Descrierea jobului era foarte criptică. Singurul lucru de care era sigur Joe McCallen era că aveau nevoie de un șofer. Misiunea? Era secretă. Când s-a urcat în mașina pe care era montat un dispozitiv negru și înalt și care avea un ecran personalizat ce acoperea toată consola centrală și bancheta din spate era plină de calculatoare, McCallen și-a dat seama că urma să ajute Google să creeze o hartă digitală a lumii, scrie New York Times.

În mașina sa Google Street View, McCallen a condus 160.000 de kilometri în doar trei ani, traversând în lung și în lat coasta de est și vestul mijlociu al Statelor Unite.

El conduce de la răsăritul soarelui și până aproape de apus, în timp ce camerele montate deasupra mașinii fac poze care apoi sunt lipite între ele pentru a forma imagini panoramice.

Datorită lui și a numeroși alți șoferi ca el, oricine poate folosi aplicația Google Maps și călători virtual prin 110 țări și pe 20 de milioane de kilometri de drumuri. Este activitatea cea mai apropiată de teleportare pe care oamenii o au azi la îndemână.

imagini-google-street-view (1)
Imagini bizare sau amuzante surprinse de mașinile Google Street View. Colaj foto: Profimedia Images

„Iubesc să fac asta”, a povestit McCallen (63 de ani), din Tampa Bay, Florida. „Locurile în care mergi, oamenii pe care îi vezi. Chestii pe care nu le poți inventa.”

După o carieră lungă în finanțe, McCallen, care pe atunci avea puțin peste 50 de ani, și-a dorit să facă ceva diferit. Conducând mașina Google, el a avut ocazia să vadă elani, să admire aurora boreală și să poarte conversații profunde cu străini în localuri din provincie, printre altele – ceva ce joburile precedente nu i-au permis.

Mergând prin cartierul West Village din New York, aproape fiecare pieton care trecea pe lângă mașina Google făcea poze, făcea cu mâna, arăta cu degetul sau dădea din cap ca și când ar fi văzut o persoană cunoscută, dar nu extrem de faimoasă – nu chiar la nivelul lui Justin Bieber sau Rihanna.

mașină-google-street-view-spania
Mașină Google Street View înconjurată de participanți la festivalul „La Tomatina” în apropiere de Valencia. Foto: Profimedia Images

Primul model de Street View lansat în 2007 avea forma unui joben uriaș montat deasupra unei dubițe. Inginerii rezolvau orice probleme tehnice și erori de hardware cu soluții improvizate parcă scoase din serialul Silicon Valley.

Pentru a preveni formarea condensului pe camere, șoferii le acopereau cu șosete pe timpul nopții. Unii șoferi uitau dimineața următoare să mai dea jos șosetele și conduceau ore întregi în timp ce camera Street View filma doar interiorul șosetei.

Acum, 18 ani mai târziu, Street View nu mai are nevoie de șosete. Există avioane cu camere atașate, imagini din satelit și poze postate chiar de utilizatori, ceea ce poate transforma pe oricine cu un smartphone într-un șofer Street View.

imagini-google-street-view-2
Călătoriile virtuale cu ajutorul funcției Street View reprezintă activitatea cea mai apropiată de teleportare pe care oamenii o au azi la îndemână. Colaj foto: Profimedia Images

Aplicația de la Google are acum imagini cu Machu Picchu, Marea Barieră de Corali și chiar și din Antarctica.

Echipa care se ocupă de Google Maps vrea să extindă funcțiile Street View folosind inteligența artificială, care ajută deja la blurarea fețelor, plăcuțelor de înmatriculare ale mașinilor și adreselor.

În curând, orice informații - program de lucru, date de contact, etc. - despre spațiile comerciale vizibile în Google Street View vor fi importate din imaginile surprinse de camere în rezultatele oferite de motorul de căutare.

McCallen plănuiește să își extindă contractul de șofer Street View cu încă un an. „Pentru moment, este perfect. Sunt flexibil, așa că mă las purtat de val.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai rar și mai scump metal din lume, mai valoros decât aurul sau platina. Se extrage dintr-o singură țară...
Digi FM
Val de ironii pe TikTok, după ce opt polițiști au fost mobilizați pentru a captura un șarpe, în Piața...
Pro FM
Mariah Carey, umilită de Eminem! Rapperul a distrus prietenia dintre el și celebra artistă cu o singură...
Film Now
Sofia Vergara, topless la piscină: „Vara a sosit!”. Fanii au reacționat rapid: „Cum să ai 52 de ani și să...
Adevarul
Obiceiul numărul 1 la care nu trebuie să renunți dacă vrei mai multă energie. Lipsa lui afectează creierul și...
Newsweek
Guvernul nu a făcut rost de bani să crească pensiile la mica recalculare și să le indexeze în 2026
Digi FM
Dan Alexa, la 5 ani de la momentul în care Anamaria Prodan l-a lovit peste față: "Ai văzut, Macron? Am stofă...
Digi World
Mărturisirile emoționante ale unei femei care susține că a fost în moarte clinică timp de 24 de minute...
Digi Animal World
Pescar din Germania, față în față cu un „pește vampir” rar: „Arăta ca un extraterestru”
Film Now
În 2001 a luat Oscarul și la trei zile după, rudele îi spuneau să se facă avocat. Benicio del Toro: "Actoria...
UTV
Raluka, copleșită de emoții după ce a cântat imnul României în fața a 45.000 de spectatori: „Nu mai știam cum...