Odiseea vasului de croazieră afectat de coronavirus, blocat în Caraibe, s-a încheiat. Nava a acostat în Cuba

Data publicării:
vas croaziera Braemar
Foto: Profimedia Images

Vasul britanic de croazieră MS Braemar, blocat în largul Caraibelor pentru că niciun port n-a vrut să-l primească de teama coronavirusului, a primit, miercuri, permisiunea de a acosta în Cuba, scrie CNN. La bord se află 682 de pasageri și 381 de membri ai echipajului, în mare parte britanici, dar și cetățeni canadieni, australieni, belgieni, columbieni, irlandezi, italieni, japonezi, olandezi, norvegieni și suedezi. 

Cinci persoane aflate la bordul navei au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Alți 28 de pasageri și 27 de membri ai echipajului, inclusiv un medic, sunt izolați după ce au prezentat simptome. 

Vasul a ajuns miercuri în Mariel, la vest de Havana, iar pasagerii așteaptă să fie transferați către aeroport, unde patru aeronave sunt pregătite pentru transportul lor înapoi în Marea Britanie. Primul zbor urmează să decoleze la ora locală 18:00. Trei dintre cele patru zboruri vor ateriza pe aeroportul Heathrow din Londra, iar un al patrulea avion destinat doar pasagerilor confirmați cu coronavirus și celor care prezintă simptome va ateriza la baza militară Boscombe Down. 

O sursă diplomatică din Cuba a declarat pentru CNN că statul comunist "înțelege situația dificilă în care se găsesc aceste persoane". Oficialii britanici și-au exprimat deja recunoștința față de autoritățile cubaneze pentru ajutorul acordat.

"În ceea ce privește situația vasului de croazieră, am colaborat intens cu autoritățile cubaneze [...] pentru a ne asigura că toți cetățenii se pot întoarce rapid și în siguranță în Marea Britanie [...] în următoarele 48 de ore", a declarat Dominic Raab, secretar de stat pentru Afaceri Externe și ale Commonwealth-ului. "Suntem foarte recunoscători guvernului cubanez pentru că a permis ca această operațiune să se desfășoare cu rapiditate".

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri