Ofensivă de amploare a armatei siriene asupra grupărilor teroriste

Data publicării:
SIRIA ATAC GettyImages-451034104

Asaltul armatei siriene asupra teroriștilor a fost anunţat chiar de şeful statului major. În sprijinul trupelor loiale lui Bashar al-Assad vin avioanele de luptă ruseşti, care dau fiori atât inamicilor regimului Assad, cât şi cancelariilor occidentale.

Principala bază a ruşilor în Siria rămâne Tartus, dar avioanele au acţionat şi în împrejurimile oraşului Latakia unde se află o bază aeriană coordonată de Rusia.

De aici, avioanele de luptă ale Moscovei pot bate până spre Alep şi Raqa, principalul fief al islamiştilor, dar şi mai departe, spre Turcia.

Ali Abdullah Ayoub, şeful de stat major al Armatei siriene: „Astăzi, Forţele Armate Siriene au început un atac de amploare cu scopul de a distruge grupările teroriste şi de a elibera teritoriile şi oraşele care au suferit din cauza lor.”

Acţiunea militară a Damascului vine după ce mai multe nave militare ruseşti au lansat, din Marea Caspică, 26 de rachete care au lovit 11 poziţii ale Statului Islamic.

Acesta este primul atac militar de acest gen de la începutul asaltului asupra ISIS. Acţiunile Rusiei în Siria îngrijorează NATO, cu atât mai mult cu cât avioanele ruseşti au încălcat de două ori fără aprobare spaţiul aerian al Turciei.

Jens Stoltenberg: „NATO poate şi este pregătită să-şi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia în faţa oricăror pericole. Prin urmare, NATO a răspuns deja provocărilor prin creşterea capacităţii şi a pregătirii de a detaşa forţe inclusiv în sud, inclusiv în Turcia, dacă este nevoie.”

În urma incidentului, Ankara a declarat că o viitoare incursiune de acest gen a avioanelor ruseşti va fi interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Acţiunile Moscovei nu sunt văzute cu ochi buni nici de Washington care le cataloghează drept o "strategie greşită". Americanii insistă că 90 la sută din raidurile ruseşti în Siria sunt contra opoziţiei siriene, nu asupra ţintelor jihadiste, aşa cum susţine Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri