Sari la conținut

Ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul a început

Irakul a început ofensiva pentru eliberarea oraşului Mosul, unul dintre cele mai mari din ţară, aflat sub controlul grupării teroriste Stat Islamic de mai bine de doi ani. În oraş vor intra doar soldaţii irakieni şi membrii poliţiei naţionale, a anunţat şeful guvernului de la Bagdad. Miliţiile şiite şi kurzii nu vor participa la operaţiune pentru a evita tensiuni cu populaţia majoritar sunnită.

Ora victoriei a venit şi operaţiunile pentru eliberarea Mosulului au început. Anunţ astăzi începutul acestor operaţiuni eroice pentru eliberarea de teroarea şi opresiunea ISIS”, a spus premierul Irakului, Haider al-Abadi.

Asaltul asupra oraşului Mosul ar putea fi una dintre cele mai mari operaţiuni militare ce are loc în Irak de la invazia din 2003 ce a dus la răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Localitatea este ultimul bastion important pe care organizaţia teroristă Stat Islamic îl mai are în Irak. Statele Unite vor susţine ofensiva. Jihadiştii sunt pregătiţi şi, cel mai probabil, vor folosi civili pe post de scuturi umane, cum au făcut de multe ori în alte confruntări. De asemenea, geografia şi râul Tigru care trece prin mijlocul oraşului favorizează defensiva.

Sunt cinci poduri principale peste râul Tigru, iar ISIS va dori să le distrugă. De asemenea, vom vedea şi sistemele de tuneluri în care membrii ISIS vor lupta în estul oraşului, apoi vor traversa râul în vest, unde vor oferi o rezistenţă dificilă”, a spus generalul Mark Hertling.

Încă de duminică, armata irakiană a aruncat deasupra oraşului zeci de mii de pliante care anunţau ofensiva şi care sfătuiau populaţia să stea departe de linia frontului.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a atras atenția că până la un milion de oameni din Mosul vor rămâne fără case, ceea ce va declanşa o criză umanitară fără precedent.