Sari la conținut

Bătălia pentru Mosul | Locuitorii orașului, folosiți ca „scuturi umane”

Zeci de mii de combatanţi irakieni mobilizaţi cu scopul de a-i alunga pe membrii grupării teroriste Stat Islamic (ISIS) din Mosul au câştigat teren în a doua zi a acestei ofensive, care se anunţă dificilă, avertizează preşedintele american Barack Obama. În paralel, soarta locuitorilor îngrijorează ONU, iar Statele Unite afirmă că jihadiştii din Statul Islamic îi folosesc pe civili pe post de scuturi umane”, informează News.ro.

Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan

FOTO: Gulliver/Getty Images

Potrivit BBC, în Mosul se mai află aproximativ 700.000 de locuitori, iar numărul militanților ISIS depășește 5.000. Civilii „sunt reţinuţi împotriva voinţei lor de către teroriști, care îi folosesc ca scuturi umane, a declarat Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Pe de altă parte, într-o înregistrare difuzată de agenţia sa de propagandă, ISIS invocă înfrângerea americanilor în Irak.

„În ceea ce te priveşte, America, jurăm pe Allah că te vom învinge în Irak şi te vom face să ieşi înfrântă şi umilită din această ţară, afirmă în înregistrarea video un bărbat înarmat care patrulează împreună cu alţi combatanţi pe străzile unui oraş prezentat ca fiind Mosul.

Barack Obama este convins că gruparea teroristă Stat Islamic va fi învinsă la Mosul. „Ne concentrăm asupra securităţii şi ajutorării umanitare a civililor care scapă de lupte, aceasta va fi o prioritate absolută”, a dat asigurări președintele american.

Statele Unite conduc coaliţia internaţională care susţine forţele irakiene în ofensiva pe care au lansat-o în noaptea de duminică spre luni cu scopul de a recuceri Mosulul, aflat pe mâna Statului islamic din iunie 2014.

Înainte să ajungă în apropiere de Mosul, unde s-ar fi baricadat între 3.000 şi 4.500 de jihadişti, forţele irakiene este necesar să străbată teritorii aflate sub controlul jihadiştilor în jurul oraşului.

Ele avansează pe două axe - de la Qayyarah, un oraş situat al aproximativ 70 de kilometri sud de Mosul, şi de la Khazir, la est.

La Qaraqosh, un oraş situat la 15 kilometri sud-est de Mosul, aflat sub controlul Statului Islamic de peste doi ani, armata a cucerit poziţii în mai multe cartiere, un lucru care-i bucură pe creştini, nevoiţi să fugă din oraş.

Ei au sărbătorit această operaţiune marţi, la Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistanul irakian, prin imnuri şi rugăciuni.