Oficial american: Corupţia, cea mai mare provocare pentru democraţiile din Europa de Est

Data publicării:
nuland 5 us embassy

Criza din Ucraina a adus în atenţia Occidentului, pe lângă tensiunile geopolitice de la Marea Neagră, şi o altă problemă cu care se confruntă Europa de Est - politicenii corupţi care fac jocurile oligarhilor în schimbul banilor.

Observăm aceeaşi tendinţă îngrijorătoare în multe state din Europa Centrală şi Balcani. Tendinţa ca aspiraţiile cetăţenilor să fie călcate în picioare în interesul oligarhilor corupţi care îşi folosesc banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică, pentru a cumpăra politicieni şi mass-media, pentru a slăbi independenţa justitiei şi drepturile ONG-urilor, spune Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.

Oficialul american crede că problemele uriașe ale Ucrainei sunt rezultatul corupției generalizate în care țara se zbate de aproape 25 de ani.

Tocmai de aceea, oficialul american atrage atenţia că lupta împotriva corupţiei trebuie să fie prioritatea numărul unu a oricărei guvernări din Europa de Est. Asta doar dacă politicienii din aceste state nu vor ca ţările lor să ajungă în aceeaşi situaţie în care este Ucraina acum.

Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbește democrațiile din interior, însă le face vulnerabile și la influențele de corupție din afara granițelor care doresc să exercite o influență politică și economică nejustificată asupra politicilor de stat și a factorilor de decizie”, a mai spus Victoria Nuland.

Victoria Nuland a dat asigurări că Statele Unite, alături de Uniunea Europenă, sunt gata să dea o mână de ajutor statelor din Estul Europei, pentru a-şi construi o guvernare curată, o presă independentă şi o societate civilă puternică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri