Oficial american: Forța NATO „nu este un dat, pe care să contezi când ai nevoie și pe care să-l neglijezi cât nu ai nevoie”

Data publicării:
antony blinken-1

Comunitatea noastră transatlantică trece prin convulsiile îndoielii, ale lipsei de încredere în sine, ale căutării propriei identități”, a spus Antony Blinken.

El a arătat că această stare este amplificată în SUA de campania electorală, iar în Europa – de încetinirea creșterii economice și de ascensiunea partidelor extremiste.

Când riscurile sunt atât de mari, este imperativ să ne amintim de ce NATO, Uniunea Europeană și ordinea internațională pe care o reprezintă sunt atât de importante pentru sănătatea, forța și securitatea fiecărei țări membre”, a spus Antony Blinken.

El a arătat că forța NATO, „cea mai eficientă alianță pe care lumea a cunoscut-o”, nu este „un dat, pe care să contezi când ai nevoie și pe care să-l neglijezi cât nu ai nevoie”.

Aceasta „are nevoie de grijă constantă, de investiții imporante în fundamentul puterii sale: unitatea noastră, capacitățile noastre și valorile noastre. În fața tuturor încercărilor, cel mai mare bun al nostru este unitatea”, a spus Antony Blinken.

El a precizat că în NATO nu există „ cetățeni de mâna a doua”.

Pe de altă parte, spune oficialul american, fiecare stat membru trebuie să contribuie la cheltuielile de securitate.

Angajamentele vin la pachet cu responsabilități. Dacă ne adaptăm la amenințările secolului 21, toți aliații trebuie să-și aducă contribuția deplină la securitatea comună. Acest lucru înseamnă să punem în aplicare angajamentul luat de aliați în 2004 privind cheltuielile de apărare – inclusiv trecerea la investiții pentru viitor, nu doar cheltuieli pentru trecut”, a spus Antony Blinken.

El a arătat că aceste investiții trebuie să fie capabile să facă față amenințărilor care vin din este (Rusia) și sud (ISIS) și înseamnă asigurarea prezenței terestre, navale și aeriene, prin rotație, pe flancul estic al NATO.

Înseamnă și să păstrăm ușa NATO deschisă pentru țările care îndeplinesc standardele noastre înalte” a spus el.

Ofricialul american a spus că SUA își vor crește de patru ori cheltuielile se securitate pentru Europa, de la 790 de milioane de dolari, în urmă cu doi ani, la 3,4 miliarde de dolari.

Antony Blinken a vorbit și despre „agresiunea Rusiei, care a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială au uni stat democratic independent și a pus în pericol viziunea unei Europe libere, care trăiește în pace”. Oficialul american a amintit de conflictul din Ucraina care nu doar că persistă, dar chiar se întețește – violențele de pe linia de contact au ajuns la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015, când a fost declarată încetarea focului. Luna trecută s-au înregisetrat peste 30.000 de încălcări ale acordului de încetare a focului, iar 4.000 dintre acestea s-au întâmplat într-o singură zi, potrivit OSCE.

Antony Blinken spune că Rusia continuă să antreneze și să înarmeze forțele separatiste din estul Ucrainei, luptând alături de ele, pe de o parte, și recurgând la tactici hibride de dezinformare și operațiuni ale serviciilor secrete.

Acțiunile Moscovei (...) amenință să creeze un nou precedent pe teritoriul european, în care pun la îndoială principii internaționale fundamentale – că granițele și suveranitatea teritorială ale unui stat nu pot fi schimbate prin forță, că este dreptul cetățenilor, într-o democrație, să decidă viitorul țării lor, că toți membrii comunității intrnaționale au reguli comune și trebuie să plătească un preț dacă nu se ridică la înălțimea angajamentelor pe car și le-au luat. Aceste princpii nu se referă doar la Ucraina. Nu se referă doar la Europa. Sunt reguli fundamentale aflate la baze ordinii internaționale pe care am încercat s-o construim, sprijinim și adaptăm împreună. Punându-le la îndoială. Rusia încearcă să destrame alianța noastră transatlantică, să ne erodeze unitatea și să pună presiune pe democrații, astfel încât acestea să eșueze”, a mai spus Antony Blinken.

Diplomatul american este așteptat la București sâmbătă, 7 mai, pentru o vizită de două zile, potrivit unui anunț al Departamentului de Stat. Se va întâlni cu oficiali români de rang înalt pentru a discuta despre chestiuni de securitate, în condițiile în care se apropie summitul NATO de la Varșovia (de la începutul lunii iulie), dar și despre cooperarea bilaterală în materie de securitate, despre parteneriatul economic, statul de drept și eforturile de reformă pe care le face Guvernul.

Antony Blinken se va întâlni, de asemenea, cu oameni de afaceri și membri ai societății civile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri