Sari la conținut
News Alert

Oficial nord-coreean: Vom efectua şi mai multe teste de rachete, săptămânal, lunar şi anual

Coreea de Nord va continua să testeze rachete în pofida condamnărilor internaţionale şi a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, a declarat un oficial nord-coreean într-un interviu pentru BBC News.

test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (1)

”Vom efectua şi mai multe teste de rachete, săptămânal, lunar şi anual”, a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Han Song-ryol, la Phenian, în acest interviu cu John Sudworth de la BBC.

El a ameninţat cu un ”război total” dacă Statele Unite vor fi atât de ”nechibzuite să recurgă la mijloace militare”.

Vicepreşedintele Mike Pence a declarat luni că ”era răbdării strategice” americane faţă de Coreea de Nord s-a încheiat.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea, în contextul unei retorici pline de ură între Phenian şi Washington.

Pence a avertizat regimul nord-coreean, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-ahn, să nu pună la încercare răbdarea preşedintelui american Donald Trump.

”În ultimele două săptămâni, lumea a fost martora puterii şi hotărârii noului nostru preşedinte în cursul operaţiunilor din Siria şi Afganistan”, a subliniat Pence.

”Coreea de Nord ar face mai bine să nu testeze hotărârea sau puterea forţelor armate ale Statelor Unite în această regiune”, a avertizat el.

Vicepreşedinte american a reiterat susţinerea Washingtonului faţă de Seul. ”Suntem alături de voi 100%”, i-a spus gazdei sale sud-coreene.

Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, ambasadorul Kim In-ryong, a condamnat atacul american cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, în urma unui presupus atac chimic atribuit Damascului.

Statele Unite ”perturbă pacea şi stabilitatea mondiale şi insistă asupra unei logici de gangster”, a acuzat ambasadorul nord-coreean la ONU.

Phenianul şi-a arătată sâmbătă capacităţile în domeniul rachetelor, într-o uriaşă paradă militară care a marcat 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) Kim Il-sung.

Experţi se tem că ar fi putut avea loc al şaselea test nuclear, însă racheta trasă duminică a explodat la câteva secunde de la lansare.

ONU a interzis orice teste balistice sau nucleare nord-coreene, însă Phenianul a încălcat în mod sistematic aceste sancţiuni.

Scopul regimului este să plaseze un focos nuclear într-o rachetă intercontinentală care să atingă ţinte în întreaga lume.

Phenianul a revendicat miniaturizarea unor focoase nucleare în vederea instalării lor în rachete, însă experţii şi-au exprimat îndoiala faţă de această revendicare şi au citat lipsa oricăror probe în acest sens.

Sursa News.ro