Oficial ONU: 38 de morți în urma protestelor din Myanmar. Este cel mai grav bilanț de la lovitura militară

Data publicării:
protestatari cu casti de protectie si masti in myanmar
Proteste în masă au loc în Myanmar în fiecare zi, de când armata a preluat controlul asupra țării. Foto: GtyImages

Ambasadorul ONU în Myanmar spune că 38 de persoane a murit miercuri în această țară, în „cea mai sângeroasă zi” de la lovitura militară, relatează AFP și BBC.

„Sunt acum peste 50 de oameni morți de la începerea loviturii de stat și mulți sunt răniți”, a spus Christine Schraner Burgener.

Forțele de securitate au tras cu arme de foc asupra protestatarilor din Mandalay și Monywa, iar cel puțin două dintre victime sunt adolescenți.

Cel puțin patru persoane au fost împușcate în timpul unui protest desfășurat în Monywa, în centrul Myanmarului. Cel puțin 30 de alte persoane au fost rănite în urma protestelor, a declarat un jurnalist local pentru Reuters.

Au fost raportate de asemenea decese în Yangon și Myingyan. Aproximativ 19 persoane au fost rănite în urma unui protest la marginea orașului Yangon, potrivit AFP.

Proteste în masă au loc în Myanmar în fiecare zi, de când armata a preluat controlul asupra țării.

Lovitura militară a avut loc în 1 februarie 2021. Aung San Suu Kyi și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții. La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat că puterea militară declară stare de urgență pentru un an. Lovitura de stat a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune.

Protestatarii cer acum eliberarea liderilor aleși și încetarea conducerii militare.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri