Oficialul rus care a interzis importurile de vin moldovenesc a fost destituit

Data publicării:
oniscenko - 6149150-AFP Mediafax Foto-DENIS SINYAKOV

Onișcenko se afla în serviciul public din 1996 și el a fost cel care a pus bazele, în 2004, ale actualei instituții pe care o conducea, temutul Rospotrebnadzor, serviciul sanitar-veterinar rus.

Presa occidentală a scris în repetate rânduri că Moscova se folosește de poziția lui Onițcenko pentru a pedepsi statele care nu urmează politica pe care Rusia încerca să le-o impună. A fost tot cazul Moldovei, în 2006, și al Georgiei, sau, mai recent, al Ucrainei. Dar Ghennadi Onişcenko a negat mereu că deciziile sale au fost influenţate de Kremlin.

Oficialul a rămas celebrru și pentru recomandările sale ciudate. De pildă, Ghennadi Onişcenko susţinea că în ziua de joi nu trebuie predate fizica şi matematica în şcoli, deoarece această zi are un bioritm complicat. Altădată, el a anunţat că oamenii nu trebuie să doarmă mai mult de 25 de minute pe zi pentru că acest timp este suficient pentru odihnă, iar ce depăşeşte reprezintă... pură lenevie.  

Potrivit Kremlinului, Onișcenko nu a fost destituit, ci pur și simplu i s-a terminat mandatul, iar acum a fost numit consilier al premierului Dmitri Medvedev, scrie BBC News online.

Russia Today precizează că Onișcenko avea 63 de ani, iar legea prevede că mandatul funcționarilor civili care au peste 60 de ani este de un an și poate fi înnoit anual.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, în locul lui Onișcenko a fost numită adjuncta lui, Anna Popova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri