Omicron a ajuns în Antarctica. Două treimi dintre cercetătorii unei staţii polare au fost infectaţi şi se află în carantină

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0648432840
Trei angajaţi ai staţiei polare belgiene din Antarctica au fost deja evacuaţi. Foto: Profimedia Images

O staţie de cercetare belgiană din Antarctica se confruntă în prezent cu o epidemie de COVID-19 în rândul angajaţilor săi, în ciuda faptului că întreg personalul staţiei este vaccinat şi se află într-unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă, informează BBC. Conform unui virusolog consultat de autorităţile belgiene, cel mai probabil infecţia este cauzată de varianta Omicron, deoarece toţi cercetătorii staţiei polare făcuseră iniţial o escală în Africa de Sud. În prezent, 99% dintre cazurile de COVID din Africa de Sud sunt provocate de tulpina Omicron.

Din 14 decembrie 2021 şi până în prezent, cel puţin 16 din cei 25 de cercetători şi angajaţi ai Staţiei Polare Princesse Elisabeth - practic, două treimi - s-au îmbolnăvit de COVID. Cei infectaţi suferă de forme uşoare ale bolii.

„Nu e o situaţie dramatică”, a declarat pentru BBC Joseph Cheek, project manager al International Polar Foundation. „Chiar dacă a trebuit să carantinăm câteva persoane care au fost testate pozitiv, acest lucru nu a afectat, în general, foarte mult munca la staţia de cercetare”, a mai spus Cheek.

Staţia Polară Princesse Elisabeth este operată de International Polar Foundation.

Conform publicaţiei belgiene Le Soir, trei angajaţi ai staţiei polare au fost deja evacuaţi. Toţi ceilalţi vor rămâne în carantină până pe 12 ianuarie.

Primul caz de COVID a fost înregistrat la staţia polară pe 14 decembrie la un membru al unei echipe care sosise în Antarctica cu 7 zile înainte. Deşi cei nou-veniţi au fost plasaţi în carantină, virusul a continua să circule şi să-i infecteze şi pe ceilalţi membri ai staţiei.

Angajaţilor li s-a pus la dispoziţie o cursă aeriană pentru a putea părăsi staţia după 12 ianuarie, dar toţi aceştia au anunţat că preferă să rămână pentru a-şi continua munca.

Tot personalul staţiei polare trebuie să fie vaccinat şi testat anti-COVID. Doi medici se află în acest moment la staţia belgiană de cercetare din Antarctica.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri