OMS are în atenţie o nouă variantă a virusului identificată în India. De când a apărut, „procentul cazurilor a crescut considerabil”

Data actualizării: Data publicării:
Un cercetător studiază coronavirusul la microscop/
OMS are în atenţie o nouă variantă a virusului identificată în India. Foto: GettyImages

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că a primit datele şi are pe radarul o variantă a coronavirusului identificată în India, care însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară, relatează EFE, citată de Agerpres.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci procentul cazurilor a crescut considerabil, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

India a raportat joi un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 217.000, în cel de-al doilea val al pandemiei în această ţară, a doua cea mai afectată din lume ca număr de cazuri (14,3 de milioane) şi a patra ca număr al deceselor (174.308).

Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

„Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim, a spus experta.

În unele cazuri, mutațiile pot reduce neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor

Ea a precizat că mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes - categorie în care a intrat acum şi cea din India - şi cele considerate îngrijorătoare.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii.

Vaccinurile au funcţionat împotriva variantelor îngrijorătoare şi mai ales a simptomelor grave şi este un lucru important care trebuie spus, a precizat Von Kerkhove.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri