OMS spune că holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului

Data publicării:
Bacterii de holeră căzute la microscop
OMS spune că holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului. Foto: Profimedia

Holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului, a informat marţi, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa.

Ministerul Sănătăţii a raportat la mijlocul lunii octombrie primele cazuri de holeră în aproape trei decenii în Liban. Boala diareică periculoasă s-a răspândit în fiecare regiune a ţării, cu peste 1.400 de cazuri suspecte, a mai spus OMS.

Un total de 381 de cazuri au fost confirmate, iar 17 persoane au murit.

Bacteria a fost probabil adusă din Siria, unde există în prezent circa 20.000 de cazuri suspecte de holeră în toată ţara, a spus directorul regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, Rick Brennan.

Holera poate provoca insuficienţă renală sau deces din cauza deshidratării semnificative, însă este uşor de tratat cu medicamente.

Numărul focarelor de holeră la nivel mondial a crescut brusc în acest an.

OMS atribuie creşterea numărului de cazuri inundaţiilor, secetelor, conflictelor, migraţiei şi a altor factori care au redus accesul la apă curată pentru numeroase persoane. Deoarece holera se transmite pe cale fecal-orală, acest lucru creşte riscul apariţiei unor focare de boală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii sprijină Libanul cu personal medical, echipament şi resurse de laborator, precum şi cu furnizarea de pregătire pentru combaterea bolii în clinici şi spitale. OMS, în colaborare cu guvernul libanez, încearcă să obţină 600.000 de doze de vaccin pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Situaţia s-a agravat în condiţiile în care ţara a fost lovită de alte crize, inclusiv o criză economică şi politică severă, a mai spus OMS. Pe lângă lipsa accesului la apa potabilă curată pentru multe persoane, tratarea apelor uzate a fost compromisă, iar unele spitale dispun cu greu de curent electric.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri