Sari la conținut

ONU a aprobat un plan de pace pentru Siria

Într-o rară dovadă de unitate, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate rezoluţia care prevede începerea negocierilor dintre cele două părţi sub egida ONU. Concret, rezoluţia îl mandatează oficial pe secretarul general al ONU să organizeze negocieri de pace între Opoziţia şi Puterea siriană, cu scopul de a organiza în cele din urmă alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri.

Concomitent cu acestea, ar trebui să intre în vigoare şi un armistiţiu, a cărui supraveghere cade tot în sarcina ONU. Într-un scenariu optimist, în câteva săptămâni armele vor tăcea în Siria pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate.

Nu ne aşteptăm ca negocierile să înceapă la 1 ianuarie, probabil că e mai rezonabil să înceapă undeva la jumătatea sau spre sfârşitul lunii”, a spus John Kerry, secretar de stat al SUA.

În următoarele două luni ar trebui să se tranşeze problema cea mai spinoasă: dacă Bashar al-Assad va participa sau nu la acest proces de tranziţie. Opoziţia a acceptat să negocieze cu Damascul, însă a cerut retragerea lui Bashar al-Assad încă de la începutul tranziţiei politice. Nici Statele Unite, nici Rusia n-au reuşit să se pună de acord asupra acestui punct.

Preşedintele american Barack Obama a declarat la ultima conferinţă de presă din acest an că din viitorul Siriei nu poate face parte şi preşedintele Bashar al-Assad. Însă Rusia, aliata liderului de la Damasc, a precizat în repetate rânduri că nu acceptă acest lucru.

Sperăm ca în şase luni să se ajungă la un acord, iar apoi să se înceapă elaborarea unei noi Constituţii în baza căreia să fie organizate alegeri. Aceasta este recomandarea noastră comună. Sperăm ca procesul politic să dureze în jur de un an şi jumătate”, a spus, rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Vor continua însă operaţiunile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi împotriva Frontului Al-Nusra. În plus, nu există garanţii că părţile beligerante din Siria vor accepta recomandările ONU.

Cel puţin 300.000 de oameni au murit până acum în urma conflictului civil din Siria.