ONU a decretat stare de urgență umanitară maximă în Irak. SUA şi Franţa trimit arme kurzilor

Data publicării:
irakian

Se dau lupte tot mai intense în nordul Irakului, iar armata iakiană e evident depăşită de evenimente. Armele pe care le deţine nu sunt suficiente pentru a ţine piept militanţilor islamişti, care la 29 iunie 2014 şi-au proclamat un aşa-numit califat, un pseudo-stat cu regim islamic strict.

Speriate de avansul Statului Islamic şi de pericolul pe care îl reprezintă pentru securitatea regiunii, dar şi a propriului teritoriu, Statele Unite au început încă de săptămâna trecută să trimită armament şi echipamente miliţiei kurde Peshmerga. Kurzii par singurii care pot încetini ofensiva miliţiilor islamiste.

„Statul Islamic deţine armament greu. Kurzii au nevoie de mai multe arme. Noi le furnizăm şi încercăm să le trimitem şi mai multe. Desigur, totul se face în coordonare cu guvernul central al Irakului”, a spus Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Decizia de a trimite arme kurzilor a fost luată şi de preşedinţia franceză.

„Pentru a satisface nevoile urgente ale autorităţilor regionale kurde, şeful statului a decis de comun acord cu Bagdadul să trimită arme în următoarele ore”, se arată într-un comunicat de presă.

Cehia, Italia, Olanda şi Germania au şi ele în vedere trimiterea de echipamente militare. În acest timp, Marea Britanie a anunţat că va transporta către forţele kurde material militar al altor state contributoare, pentru a le ajuta să facă faţă ofensivei jihadiste în nordul Irakului.

„Îi susţinem pe kurzi şi ar trebui să continuăm să-i susţinem. Aşa cum ştiţi, în ceea ce priveşte muniţia pe care o vor primi, Marea Britanie va juca un rol în a-i ajuta să o primească”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

La nivelul Uniunii Europene, nu s-a decis încă nimic în ceea ce priveşte trimiterea de arme către kurzi, dar o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe va avea loc vineri la Bruxelles.

În faţa înaintării teroriştilor Statului Islamic, guvernul de la Bagdad a acceptat ca statele occidentale să le trimită armament şi echipamente soldaţilor kurzi, deşi poate fi o sabie cu două tăişuri. Si asta pentru că e posibil ca, după ce opresc ofensiva miliţiilor, kurzii să își ceară independenţa de Irak. De altfel, liderul regiunii autonome din nordul statului din Golf a afirmat în nenumărate rânduri dorinţa separatistă.

Am spus-o de nenumărate ori că independenţa este dreptul natural al poporului din Kurdistan. Toate aceste desfăşurări ale evenimentelor au refirmat asta, iar de acum înainte nu vom ascunde că scopul Kurdistanului este independenţa”, a spus Massoud Barzani, liderul regiunii kurde din Irak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri