ONU cere pedepsirea celor vinovați de abuzurile împotriva protestatarilor

Data publicării:
bulgaria proteste violente - mfax

În capitala Turciei, la Ankara, forţele de ordine au folosit din nou gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor după ce aceştia au început să arunce cu pietre. Protestatarii au incendiat mai multe pubele în încercarea de a ridica o barieră între ei şi poliţie.

Pentru a cincea noapte consecutiv, şi la Istanbul a fost câmp de bătălie între forţele de ordine şi protestatarii care au ridicat baricade şi au incendiat cauciucuri.

În piaţa Taksim din Istanbul, manifestanţii au cerut din nou demisia premierului Erdogan, pe care l-au acuzat de dictatură. Aici, poliţia a atacat mulţimea cu gaze lacrimogene pentru a o dispersa.

În acest timp, vicepremierul turc le-a prezentat scuze manifestanţilor răniţi.

„Folosirea excesivă a forţei împotriva oamenilor care au pornit iniţial acest protest cu scopul de a proteja mediul a fost greşită. Şi a fost şi nedreaptă. Aşa că îmi cer scuze faţă de aceşti cetăţeni”, a declarat Bulent Arinc, vicepremierul Turciei.

În plus, pentru prima dată, oficialii turci au oferit şi un bilanţ al ultimelor zile de violenţe. Acesta le contrazice, însă pe cele ale organizaţiilor non-guvernamentale care vorbeau despre cel puţin o mie de răniţi şi 1.700 de reţineri.

„Până acum, sunt peste 300 de răniţi, printre care 244 de poliţişti şi 64 de protestatari”, a anunțat vicepremierul Turciei.

Violenţele au început de la protestele faţă de tăierea unor copaci dintr-un parc din centrul oraşului Istanbul, pentru a face loc unui complex comercial. Turcii s-au folosit, însă de aceste proteste pentru a-şi revărsa nemulţumirea faţă de premierul Recep Erdogan şi guvernul pe care acesta îl conduce de 11 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri