ONU critică lipsa de leadership şi de solidaritate față de țările defavorizate în lupta împotriva pandemiei

Data publicării:
secretarul general al onu antonio guterres tine discursul la adunarea generala
Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat joi lipsa de leadership în ceea ce priveşte răspunsul la coronavirus şi solidaritatea redusă demonstrată de marile puteri la adresa ţărilor mai defavorizate, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Sunt deosebit de îngrijorat de lipsa de solidaritate faţă de ţările în curs de dezvoltare, atât în ceea ce priveşte echipamentul pentru a răspunde pandemiei de COVID-19, care se poate extinde la fel ca un incendiu, cât şi pentru a înfrunta impactul dramatic de ordin social şi economic", a declarat Guterres într-o conferinţă de presă online.

În plus, înaltul diplomat portughez a deplâns faptul că liderii G20 nu i-au acceptat propunerea referitoare la crearea unui mecanism pentru a-şi coordona acţiunile anti-COVID-19 şi că acţionează fiecare pe cont propriu, ceea ce creează riscul ca virusul să nu dispară, ci doar "să se plimbe" dintr-un loc în altul.

"Este neplăcut că nu a fost posibil pentru comunitatea internaţională să găsească un mecanism de leadership solid în ceea ce priveşte lupta împotriva pandemiei", a insistat el. Întrebat în legătură cu presupusa lipsă de leadership internaţional, Guterres a calificat drept "evident" faptul că există această carenţă şi că întreaga comunitate internaţională "este divizată într-un moment în care ar fi mai important ca oricând să fie unită".

China, statul în care a apărut pentru prima dată virusul, şi SUA, mare putere globală şi ţara cea mai afectată, se află în conflict pe tema COVID-19, fapt ce a împiedicat asumarea unor iniţiative mondiale de proporţii şi care a devenit evident în Consiliul de Securitate al ONU, unde diferendele dintre Beijing şi Washington au împiedicat până acum adoptarea unei rezoluţii referitoare la pandemia cu noul coronavirus.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri