ONU: Criza refugiaților, o problemă europeană

Data publicării:
refugiati - GettyImages - 12 oct 15

În doar trei zile, cele peste 50 de misuni ale pazei de coată greceşti au salvat peste 1.624 de imigranți. Zilinic, în centrele de primire de pe insula Lesbos ajung acum 7.000 de oameni, faţă de 4.500 la sfârşitul lunii septembrie. Refugiaţii se tem că nu vor mai putea călători spre Europa odată cu sosirea iernii.

A fost periculos şi riscant. Nu ne-am aşteptat să fie atât de riscant pentru că ne-am deplasat în miezul nopții. Nu ne-am așteptat ca valurile să fie atât de mari și traficanții nu ne-au avertizat deloc. Am reușit să traversăm și a fost un adevărat miracol”, povestește Zeus, refugiat din Irak.

Pentru a preveni noi tragedii, reprezentanții ONU fac un nou apel către Uniunea Europeană de a-şi asuma mai multe responsabilităţi.

Oficialii europeni se tem că taberele de refugiaţi vor deveni focare de boli. De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a promis că va ajuta ţările europene să ofere imigranţilor îngrijirea medicală necesară.

Pe de altă parte, autorităţile din insula italiană Sicilia au gestionat într-un mod deosebit criza. Foarte mulţi imigranți au fost înscriși într-un program special, destinat bătrânilor singuri. Aceştia stau de vorbă cu imigranții și mai uită de probleme lor, iar emigranții au astfel ocazia să se integreze în societate.

Myriam, membră a unei organizații umanitare spune că „mulțumită acestor imigranți pe care noi îi numim "noii europeni", rezidenții de aici învață multe lucruri noi și, mai mult, există o nouă viziune asupra orașului pentru că lumea învață să primească oameni noi.”

„Dacă italienii nu ne-ar fi primit, poate că acum aș fi fost înapoi acolo de unde am venit (n.r. - Nigeria) sau m-aş fi întors în Libia sau în altă parte. Poate că până acum aș fi fost un om mort”, spune Enok, refugiat nigerian.

Statele europene au fost de acord să redistribuie 120.000 de azilanţi din Italia şi Grecia către alte state. Cei mai mulţi refugiaţi vin din ţări afectate de războaie, precum Siria şi Irak, şi speră să înceapă în Europa o viaţă nouă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri