ONU: Măsura de închidere a frontierelor pentru refugiați este o greșeală

Data publicării:
copii refugiati siria - GettyImages - 22072015 1

FOTO: Gulliver/Getty Images

Prezent la deschiderea în Belgrad a Centrului de Informare privind Azilul, Hans Friedrich Schodder a afirmat că UNHCR sprijină guvernul sârb și cooperează cu el pentru a preveni o catastrofă umanitară, informează Agerpres.

Peste 7.000 de refugiați au trecut din Macedonia în sudul Serbiei, potrivit UNHCR, și se așteaptă să sosească un număr și mai mare. UNHCR a primit asigurări din partea guvernului macedonean că „granița va fi deschisă pentru refugiații care își părăsesc țara din cauza conflictului”.

Întrebat în legătură cu folosirea forței și decizia de a pune sârmă ghimpată de-a lungul frontierelor, Hans Friedrich Schodder declara, duminică, pentru B92, că astfel de măsuri sunt greșite.

„Am spus aceasta în mod deschis și continuăm s-o spunem. Vedem efectele închiderii frontierei între Grecia și Macedonia și deschiderea ei bruscă, pentru că în ultimele 24 de ore am avut un mare aflux de refugiați”, a declarat oficialul UNHCR .

Precizând că țările au dreptul de a-și reglementa frontierele și intrarea persoanelor pe teritoriul lor, reprezentantul UNHCR a subliniat că, atunci când este vorba de refugiați, ei nu ar trebui blocați pentru a nu intra pe teritoriul unui stat. „N-ar trebui să existe nici un gard care să-i împiedice să obțină siguranță și protecție”, a afirmat Hans Friedrich Schodder .

El a precizat că se așteaptă ca Ungaria să se conformeze obligațiilor internaționale și să nu le interzică solicitanților de azil intrarea pe teritoriul ungar.

Citiți și:

Noul punct fierbinte pe harta Europei. Situaţie explozivă la graniţa dintre Grecia şi Macedonia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri